Published On: mie, Iun 12th, 2013

Referendumul presedintelui prin ochii parlamentarilor braileni

Ce parere au parlamentarii braileni despre referendumul lui Basescu

boboc si dragomirParlamentarii USL considera ca propunerile presedintelui Traian Basescu sunt doar o modalitate de a face spectacol, mai ales acum, cand este in dezbatere Constitutia Romaniei.

“Probabil ca i s-a parut ca a stat prea mult in anonimat. O parte a USL-ului i-a dat prea multa importanta. Noi avem acum multe alte lucruri mai importante de dezbatut. In primul rand revizuirea Constitutiei. Aceasta problema a referendumului este strict a lui Traian Basescu, insa nu sunt convins de seriozitatea acestui demers. El inca se mai considera un presedinte jucator insa de fapt este un simplu pensionar”, a declarat senatorul liberal Catalin Boboc.

De partea cealalta a USL-ului, deputatul PSD Marian Dragomir a declarat ca ultimele afirmatii ale presedintelui statului ne intorc catre comunism si subjugarea poporului.

“Basescu presedinte si Parlament unicameral reprezinta reintoarcerea lui Ceausescu si a Marii Adunari Nationale. Dictatorii doresc concentrarea puterii in cat mai putine institutii si in cat mai putine persoane pentru a le putea manipula si intimida. Din punct de vedere financiar va fi foarte greu, pentru ca un referendum presupune si costuri. Alegeri ne mai lipseau si in acest an, in loc sa ne concentram pe economie. Basescu doreste sa revina in centrul atentiei prin circ politic. Daca ar fi vrut parlament unicameral, in timpul guvernarii Boc cand aveau majoritate in Parlament ar fi putut sa il puna in practica. Dar eu sunt curios daca slugile basiste vor boicota si acest referendum, sau ei aplica principiile democratiei dupa interesele de moment”, a declarat deputatul PSD, Marian Dragomir.

Legea referendumului este constitutionala

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari, precizând insa ca va emite decretul in functie de modul in care Parlamentul va respecta vointa poporului exprimata in 2009.

Presedintele a spus ca atitudinea Parlamentului, a majoritatii USL, privind modificarea Constitutiei, este una “care nu este compatibila cu statul de drept si care creeaza un precendent extrem de periculos, in care se refuza punerea in aplicare a vointei liber exprimate de popor”.

Premierul a aratat ca modificarile aduse deja Constitutiei vizeaza introducerea a 300 de deputati, aratând ca Senatul va reprezenta puterile locale.

“Am introdus 300 de deputati, normal, deoarece senatorii, asa cum arata noua Constitutie, vor reprezenta puterile locale. Sigur ca si acolo numarul va fi limitat, insa va fi in functie de regiuni si de judete”, a spus Ponta.

El a aratat ca se bucura ca presedintele Traian Basescu a afirmat ca Legea referendumului este constitutionala.

“Inseamna ca e constitutionala Legea referendumului, ma bucur daca a zis presedintele ca e constitutionala. De altfel, evident ca e constitutionala, având in vedere ca proiectul de lege asa cum a fost adoptat de Parlament este cuvânt cu cuvânt din deciziile CC, si anume aceeasi participare, 30% pentru toate tipurile de referendum si 25% asa cum e si azi – azi e 25% din 50, noi am pus 25% din 30, minim 30%. Evident ca e constitutionala”, a spus Ponta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-