Published On: joi, Iun 13th, 2013

RECUNOASTERE ISTORICA: Casa Regala in Constitutia Romaniei

casa regalaIn cea de-a opta zi de lucru a Comisiei pentru revizuirea Constitutiei a fost adoptat un amendament in care se specifica rolul Casei Regale a Romaniei in istoria tarii.

Astfel, in noua Constitutie va aparea urmatorul articol:

Romania recunoaste rolul istoric in constituirea statului roman al Casei Regale, Bisericii Orotodoxe si a celorlate culte religioase “.

Ultima revizuire a Constitutiei a avut loc in anul 2003, in urma referendumului din 18 si 19 0ctombrie.

Casa Regala a Romaniei a fost intemeiata de printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, devenit la 10 mai 1866 regele Carol I al Romaniei.

Carol, primul rege al Romaniei, dupa terminarea cursurilor secundare a intrat la Scoala de Cadeti din Munster, apoi a urmat Scoala de artilerie si geniu din Berlin. Cand i s-a propus tronul Romaniei, in 1866 avea 27 ani si era locotenent in Regimentul al doilea de Dragoni ai Garzii Prusace. Dupa ce a acceptat, insotit de Ion Bratianu, sub un nume fals, Karl Hettingen, printul a luat drumul Romaniei.

 Se profila razboiul dintre Austria si Prusia, iar Carol, fiind ofiter in armata ,prusaca, se temea ca ar putea fi arestat si impuscat. Drumul de la Bazias pana la Bucuresti l-a facut cu trasura deoarece nu exista o retea de cale ferata si a durat circa 24 ore. Printul a intrat in capitala prafuit pe ziua de 10 mai 1866, devenita ulterior ziua Regelui. Chiar in acea dupa-amiaza, cand multimea se inghesuia sa-si salute suveranul o ploaie calda de primavara sfintea aceea venire, dupa o lunga seceta.

Comentarii

comentariu

About the Author