Published On: vin, Iun 7th, 2013

Politistii braileni continua campania pentru prevenirea infractionalitatii

foto prevenire (1)foto prevenire (6)* Politistii Inspectoratului de Politie Judetean Braila au fost implicati in ultima saptamana in ample activitati de informare si constientizare a populatiei cu privire la adoptarea unor conduite antivictimale atat in ceea ce priveste prevenirea furturilor din locuinte, a inselaciunilor prin telefon si a talhariilor, cat si in scopul pregatirii elevilor pentru vacanta de vara *

Activitatile desfasurate s-au inscris in proiectele initiate la nivel national, precum Campania de prevenire a furturilor din locuinte “Nu-ti scapa casa din ochi!”, implementata de Politia Romana, in colaborare cu Groupama Asigurari SA sau Planul comun de masuri pentru cresterea gradului de siguranta a elevilor, aplicat de Politia Romana si Jandarmeria Romana, precum si in programele demarate la nivel local de Inspectoratul de Politie Judetean Braila si anume Campania de prevenire a inselaciunilor “Nu te lasa inselat prin telefon!” si Campania de prevenire a talhariilor in mediul urban “Siguranta pe strada depinde si de tine!”.

Caravana “Nu-ti scapa casa din ochi!” a continuat atat in judet, in localitatile Silistea, Muchea, Latinu si Maxineni, cat si in municipiul Braila, in zona centrului istoric si a garii CFR.

Activitatile desfasurate pe acest segment de criminalitate au contribuit la informarea a aproximativ 1.000 de cetateni, cu privire la masurile de protejare a locuintei proprii.

Intrucat metodele de operare in cazul inselaciunilor prin telefon tind sa se diversifice si sa se profesionalizeze, pe masura ce vechile moduri, precum „accidentul” sau „avocatul” nu mai dau roade, politistii au continuat informarea populatiei cu privire la noile siretlicuri ale infractorilor, care solicita prin telefon, in principal, apelandu-se pe telefonul fix, ca potentiala victima sa-i comunice adresa unde locuieste pentru a veni sa-i ofere un premiu substantial in euro sau sa incarce o cartela telefonica a unui membru al familiei.

Politistii implicati in informarea populatiei au avut surpriza sa discute cu un cetatean din comuna Silistea care primise, in ziua anterioara desfasurarii activitatii de prevenire, urmatorul mesaj pe telefonul mobil: „Tata te rog sa-mi incarci cartela pe numarul acesta cu 10 euro”.

Norocul cetateanului a fost ca situatia descrisa in mesaj nu corespundea cu situatia reala in care se afla copilul acestuia, elev la scoala din comuna, intr-o clasa primara, fara telefon mobil. Oricum, cetateanul a sunat totusi la numarul de telefon de pe care a primit mesajul, insa nimeni nu i-a raspuns. Numai faptul ca acest mesaj i-a trezit curiozitatea si a initiat demersuri in sensul lamuririi situatiei, constient fiind ca situatia era aproape  imposibila, putea transforma cetateanul intr-o victima sigura.

O atentie speciala a fost acordata si elevilor din unitatile de invatamant din judetul Braila. In municipiul Braila elevii de la scolile gimnaziale “George Cosbuc”, “Sfantul Andrei”, “Mihai Eminescu”, “Anton Pann”, “Aleksandr S.Puskin”, “Dimitrie Cantemir”, “Ion Luca Caragiale”, “Mihu Dragomir”, “Mihail Kogalniceanu”, “Ecaterina Teodoroiu”, “Aurel Vlaicu” si cei de la Colegiul National “Ana Aslan”, Colegiul Tehnic “Costin D. Nenitescu”, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Pedagogic “D.P.Perpessicius”, Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”, Colegiul Tehnic “Panait Istrati”, Colegiul National “Nicolae Balcescu” sau Liceul de Arte “Hariclea Darclee”, au primit vizitele politistilor de proximitate, rutieri si de la compartimentul de analiza si prevenirea criminalitatii, in cadrul unor intalniri interactive.

Activitatile au constat in discutii tematice, vizionari de filme preventive sau organizarea unor patrule scolare si concursuri.

Temele abordate de politisti cu elevii au fost diverse, dar de interes si actualitate pentru aceasta categorie de varsta, fiind dezbatute aspecte privind educatia rutiera, raspunderea penala, navigarea in siguranta pe Internet, prevenirea disparitiilor de copii si popularizarea numarului unic european 116000, prevenirea violentelor in scoala, familie si societate, prevenirea talhariilor, a traficului de persoane.

Comentarii

comentariu

About the Author

-