Published On: mar, Iun 4th, 2013

Piata productiei industriale continua sa inregistreze scaderi

productie industrialaPreturile productiei industriale din Romania au scazut, in aprilie 2013, comparativ cu luna martie, in medie cu 0,7%, atat pe piata interna, cat si pe cea externa. Fata de luna aprilie 2012, preturile productiei industriale au fost mai mari cu 3%, cu 1,9% sub cresterea inregistrata pe piata interna si cu 3,6% peste evolutia inregistrata pe piata externa.

Preturile productiei industriale au inregistrat scaderi, in aprilie comparativ cu martie 2013, in industria energetica cu 1,9%, cu 0,5% in industria bunurilor de capital, cu 0,3% in industria bunurilor intermediare si cu 0,1% in industria bunurilor de uz curent.

Potrivit Institutului National de Statistica, in luna aprilie, comparativ cu aceeasi perioada de referinta a anului trecut, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la bunurile de uz curent si la produsele energetice, cu 6,9% si respectiv cu 3,1%. Celelalte mari grupe industriale au inregistrat cresteri de pret sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 2,6%, in timp ce preturile bunurilor intermediare cat si preturile bunurilor de capital au fost tranzactionate la un pret mai mare cu 1,6%.

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta, alaturi de Indicele preturilor de consum, Indicele produselor agricole si Indicii preturilor productiei pentru servicii, un indicator pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut in Romania. Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) este bazat pe o ancheta lunara si masoara evolutia medie a preturilor marfurilor industriale produse in Romania si vandute direct de producatori, atat pe piata interna, cat si pe piata externa.

Comentarii

comentariu

About the Author

-