Published On: mar, Iun 11th, 2013

Pilulele contraceptive “Cilest” retrase de pe piata

pilule cilestLa cateva luni dupa ce presa franceza anunta ca pilulele contraceptive “Diane 35” sunt interzise la comercializare, acum un alt caz isi face apritia in presa internationala. De aceasta data, este randul belgienilor care trag un semnal de alarma asupra contraceptivelor “Cilest” (0,250mg/0,035mg). Motivul il constituie faptul ca pastilele nu dau randamente eficiente. Imediat, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a luat decizia de a retrage acest medicament de pe piata. Hotararea vine ca urmare a notificari venita prin sistemul european de alerta rapida, specialistii care au tras semnalul de alarma fiind, de data aceasta, belgienii, vecinii francezilor.

„ANMDM a luat decizia de retragere, la nivel de distribuitor angro, a tuturor seriilor fabricate din ianuarie 2011 pana in prezent, din medicamentul <Cilest>. Fenomenul este putin probabil, deoarece comprimatul se administreaza o singura data pe zi si, in plus, analiza efectuata de companie pentru perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012, a aratat o scadere a numarului de raportari primite, in ceea ce priveste lipsa eficacitatii si aparitia sarcinii”, se arata intr-o informare emisa de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Astfel, fabricantul din Belgia a depistat o problema de calitate la unele serii de produs, defectul conducand la o diminuare a efectului contraceptiv. Pacientele care utilizau acest produs au fost sfatuite sa consulte medicul curant, pentru a le prescrie un alt tratament. Facem precizarea ca pilulele contraceptive “Cilest” fac parte din portofoliul companiei “Johnson & Johnson”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-