Published On: mar, Iun 11th, 2013

Peste 2.000 de elevi sustin prima proba a bacalaureatului

bac-bacalaureat-proba-examen* In perioada 10-12 iunie toti elevii de clasa a XII-a vor sustine proba de evaluare a competentelor in limba romana * In judetul Braila s-au inscris 2.138 de candidati *

Absolventii de clasa a XII-a sustin in aceste zile evaluarea competentelor de comunicare in limba romana. Elevii vor vorbi liber, timp de un sfert de ora despre un subiect la prima vedere. Potrivit Ministerului Educatiei, subiectul de examen contine un text suport, care poate fi fictional (literar) sau nonfictional (argumentativ, epistolar, memorialistic, eseistic, juridic-administrativ, jurnalistic, stiintific). Competentele pe care le evalueaza profesorii sunt intelegerea textului, exprimarea si argumentarea unui punct de vedere, organizarea discursului, adaptarea la situatia de comunicare, utilizarea limbii literare.

In prima zi de examinare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana proba A, din cadrul examenului national de bacalaureat 2013, s-au prezentat, pana la ora 15.00, un numar de 72.183 de absolventi de clasa a XII-a, precizeaza ministerul.

Numarul de candidati inscrisi la examenul de bacalaureat in judetul Braila este de 2.138, din care 1.661 sunt absolventi din seria curenta, iar 477 de elevi sunt din seriile anterioare. Centrele la care se vor desfasura examenele sunt Colegiul National “Nicolae Balcescu”, la care este arondat si Liceul Teoretic “Panait Cerna”. Aici vor sustine examenul de bacalaureat 350 de candidati. Al doilea centru de concurs este Colegiul National “Ana Aslan”, la care mai sunt arondate Colegiul National “Gh.M. Murgoci” si Liceul Teoretic “Mihail Sebastian”. Sunt inscrisi in acest centru 366 de absolventi. Liceul cu Program Sportiv este al treilea centru, la care mai este arondat Liceul Pedagogic “D.P. Perpessicius” si Liceul de Arta “Hariclea Darclee”. Vor sustine aici examenul 351 de elevi. Centrul numarul 4 este Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, la care se vor alatura elevii de la Colegiul Economic “Ion Ghica” si Liceul Tehnologic “N.Oncescu” din Ianca. Vor fi 355 de candidati. Centrul de examen numarul cinci este reprezentat de Colegiul Tehnic “C.D. Nenitescu”, la care vor fi arondate Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”, Liceul Teoretic “George Valsan” Faurei, Liceul Tehnologic Industrial “Anghel Saligny” si Liceul Tehnologic “Matei Basarab” Maxineni. Vor sustine aici examenul 365 de candidati. Ultimul centru de concurs este Liceul Tehnologic “Grigore Moisil”, la care se vor alatura elevii de la Liceul Tehnologic “Gh.K. Constantinescu”, Liceul Tehnologic Industrial Insuratei, Liceul Teoretic “C. Angelescu” Ianca, Liceul Tehnologic de Prelucrare a Lemnului “C. Brancusi”, Colegiul Tehnic “Panait Istrati” si Liceul Tehnologic “C. Brancoveanu”.

Ministrul Educatiei le-a cerut inspectorilor sa fie atenti, sa faca toate verificarile necesare, inclusiv pe teren, sa nu permita abateri de la procedura: “Eu cred ca este important sa transmitem un mesaj: ca vorbim despre un examen important in viata elevilor si acest examen trebuie sa fie bine organizat si sa le dam posibilitatea sa arate ceea ce au invatat timp de patru ani”.

Proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana continua pana pe 12 iunie. Va fi urmata de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B) – croata, maghiara, germana, sarba, slovaca, turca si ucraineana , programata intre 12 si 14 iunie 2013.

Comentarii

comentariu

About the Author

-