Published On: mar, Iun 11th, 2013

Parintii alcoolici, bolnavi psihic sau violenti, decazuti din drepturi

Share This
Tags

copii batuti* Mamele si tatii care manifesta un comportament agresiv sau au probleme de dependenta pot fi decazuti din drepturile parintesti * Acesta lucru face obiectul unui proiect de lege semnat de senatori * Demnitarii fac referire la faptul ca alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a unuia dintre parinti, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte constituie motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte * Decizia finala va fi luata de deputati *

In cursul zilei de ieri, senatorii au adoptat, in unanimitate de voturi, cu amendamentele propuse de Comisia pentru administratie si Comisia pentru drepturile omului, proiectul de modificare a legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului. In afara de extinderea conditiilor in care un parinte poate fi decazut din drepturile parintesti, precum ar fi dependenta de alcool sau droguri, boala psihica si violenta, actul normativ mai prevede ca unitatile sanitare, cele de protectie sociala, serviciile de ingrijire de tip rezidential, entitatile fara personalitate juridica, persoane fizice sau jurdice care interneaza sau primesc in ingrijire femei gravide ori copii care nu poseda acte pe baza carora sa li se poata stabili identitatea sunt obligate sa anunte, in termen de 24 de ore, in scris, autoritatea administratiei publice locale in vederea stabilirii identitatii, precum si directia de asistenta sociala de care apartin.

Potrivit proiectului, in vederea stabilirii identitatii copilului parasit in unitati sanitare sau gasit ori a parintilor acestuia, organele de politie si serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor au obligatia de a desemna persoane responsabile care sa realizeze cu celeritate demersurile pentru inregistrarea nasterii copilului si sa transmita datele de identificare directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului sau serviciului public de asistenta sociala. Acestea asunt obligate sa efectueze toate demersurile necesare pentru stabilirea identitatii parintilor care si-au parasit copiii in unitatile sanitare, in situatia in care acestia au fost identificati si nu au intocmit certificatul de nastere.

* Cei care-si parasesc copiii sunt buni de plata *

Senatorii mai precizeaza in proiectul de act normativ ca instanta sau Comisia pentru protectia copilului care a dispus plasamentul copilului stabilesc, daca este cazul, si cuantumul contributiei lunare a parintilor achitat statului pentru intretinerea acestuia. Sumele incasate vor constitui un venit la bugetul judetului unde au loc astfel de cazuri. In situatia in care plata contributiei la intretinerea copilului nu este posibila, instanta ar urma sa oblige parintele apt de munca sa presteze intre 20 – 40 de ore lunar, pentru fiecare copil, actiuni sau lucrari de interes local pe durata aplicarii masurii de protectie. O alta masura de protectie ce se regaseste in actul propus de senatori este in legatura cu faptul ca parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul si care urmeaza sa plece la munca in strainatate sa fie obligat de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara. Notificarea va contine in mod obligatoriu desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui.

Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata.

* Bataile “rupte din rai” sunt strict interzise *

In proiectul de act normativ se mai arata ca pedepsele corporale sau alte tratamente degradante exercitate asupra copiilor in cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise. Legea stabileste obligatia pentru cadrele didactice de a semnala centrelor de resurse si asistenta educationala cazurile de abuz, neglijare, exploatare si orice alte forme de violenta asupra copilului si de a informa serviciul public de asistenta sociala sau, dupa caz, directia generale de asistenta sociala si protectia copilului despre aceste cazuri. Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala.

Comentarii

comentariu

About the Author

-