Published On: mie, Iun 5th, 2013

Parinti pregatiti-va: Trebuie sa va scormoniti de bani pentru sfarsitul de an scolar

florarieMai este o saptamana si elevii intra in vacanta, unii bucurosi, altii mai putin, in urma situatiei scolare cu care au terminat in acest an. Si o data cu venirea sfarsitului de an scolar, multe cadre didactice se bucura ca au putut fi de folos copiilor care constientizeaza importanta acumularii informatiilor primite la scoala. Pe de cealalta parte sunt parintii, care sunt nevoiti sa se scotoceasca prin buzunare pentru a plati unele cheltuieli pe care de fapt si de drept ar fi trebuit sa le suporte unitatile de invatamant, din bugetul alocat de la Ministerul Educatiei. Dar desi la noi invatamantul este gratuit, iata ca parintii sunt obligati sa plateasca diplomele elevilor premianti.

Este vorba de un santaj emotional, pentru ca elevii nu pot primi o diploma dintr-o coala simpla, ea trebuind sa fie dintr-un material mult mai bun si de asemenea costisitor. Dar lista pentru cumparaturile pentru scoala nu se termina aici. Si usos-usor, parintii se vad in situatia de a cheltui un salariu minim pe economie pentru a-i asigura un trai decent copilului la scoala. In cazul in care parintii nu scot bani din buzunar, exista posibilitate ca profesorii si invatatorii sa se supere, de asemenea nemultumindu-I si pe acei parinti care au platit sumele cerute de diriginte si director.

SANYO DIGITAL CAMERASi cum de fiecare data, sfarsitul de an scolar este si moment de bucurie, parintii trebuie sa mai faca un efort si sa se duca in piete sau florarii pentru a cumpara buchete de flori pentru diriginte, profesori si directorul unitatii de invatamant la care este scolarizat copilul, florile fiind nelipsite. In medie, ar fi vorba de 15 lei un buchet de flori, iar daca se vrea mai multe bineinteles ca si cheltuielile cresc considerabil. Nu sunt de neglijat nici excurisiile, care se fac fie in perioada cursurilor, intr-un week-end, fie ca se fac in vacante. Acestea se ridica la tarife nici pe departe modice pentru parintii care muncesc din greu pentru un salariu minim pe economie, din care trebuie sa plateasca utilitatile lunare si aprovizionarea frigiderului. In functie de distinatia aleasa, parintii platesc intre 100 si 300 de lei. Pentru a mortaliza momentele de neuitat de la finele anului scolar  mai este nevoie de inca 10 – 15 lei pentru albumul foto si video.

Comentarii

comentariu

About the Author

-