Published On: lun, Iun 3rd, 2013

Noul manager SAJ, Viorica Uscatu: “Cu picioarele taiate de tren, o tanara m-a intrebat daca mai poate incalta pantofii de mireasa”

Share This
Tags

Viorica Uscatu SajMedicul Viorica Uscatu l-a inlocuit la conducerea Serviciului de Ambulanta Judetean pe consilierul judetean PDL Silviu Radu, care nu a dorit sa isi mai continue mandatul. Uscatu a mai condus aceasta institutie, pentru o perioada scurta, inainte de noiembrie 2010.

Viorica Uscatu a acordat in exclusivitate pentru Infobraila primul interviu de cand a preluat fraiele SAJ.

Medicul ne-a vorbit despre perioada liceului si a facultatii si despre modul in care a ajuns sa lucreze in medicina de urgenta.

“In liceu am preferat stiintele exacte, eram olimpica la chimie. Eram destul de buna la toate materiile din programa scolara, iar alegerea medicinei nu a fost una chiar intamplatoare. Chimia si biologia sunt ramuri de baza in invatamantul medical. Mai mult decat atat, a fost si o traditie in familie, daca pot spune asa. Mama mea a fost cadru medical si astfel am fost familiarizata inca din copilarie cu acest domeniu. Ulterior mi-am dat seama ca aceasta meserie mi se potriveste”, ne-a declarat noul manager al SAJ Braila.

Dupa absolvirea invatamantului superior, Uscatu a lucrat la mai multe cabinete medicale, atat in mediul urban cat si in rural, unde s-a lovit de “nenumarate cazuri si necazuri”, pe care a incercat sa le rezolve cum a stiut mai bine. La Ambulanta a ajuns prin intermediul unui fost coleg din facultate.

“M-am intalnit cu un fost coleg, care lucreaza si astazi la SAJ, care mi-a propus sa lucrez in Ambulanta. Am zis da, spunandu-mi ca voi vedea eu cati ani voi ramane aici. Am ramas pana in prezent si sincer, nu ma vad plecand, aici este mediul cel mai propice pentru pregatirea mea si pentru felul meu de a fi.Este o viata destul de grea, aventuroasa, plina de surprize, imprevizibilul este la tot pasul. Nu te plictisesti niciodata, insa implica si foarte multa responsabilitate.La SAJ se cer foarte multe calitati si trasaturi de caracter puternice”, a precizat Uscatu.

Inceputul la Ambulanta a fost unul dificil pentru medic, care s-a adaptat insa destul de rapid la modul in care se lucreaza in aceasta institutie. La doua saptamani dupa ce a ajuns la SAJ, Uscatu a participat la un curs de competente entru medicina de urgenta prespitaliceasca, la Universitatea Bucuresti si a facut practica, un an, in diferite sectii ale Spitalul Judetean de Urgenta. Aceasta a fost prima exeperienta directa cu medicina de urgenta.

Despre activitatea de conducere a SAJ si relatia cu angajatii, Viorica Uscatu spune ca prefera relatia de colegialitate, in detrimentul celei sef-subaltern.

accident“Prefer relatia de colegialitate, nu pe cea de sef-subaltern, cel putin asa vad eu lucrurile.Mai exista insa situatii care nu sunt foarte populare, oameni si oameni, situatii cand nu poti multumi pe toata lumea.Insa pentru bunul mers al lucrurilor am incercat sa multumesc pe toata lumea, sa analizez foarte bine problemele care apar si sa le caut rezolvarea. Sunt un om al dialogului, nu al conflictului. De cele mai multe ori s-a dovedit ca este un lucru bun, deseori am fost inteleasa gresit.La Ambulanta este o munca de echipa, chiar si la propriu, in masina Ambulantei. In ambulanta toti facem de toate. Se poate ca medicul sa puna mana pe o compresa si sa stearga ceva, asistentul si ambulantierul sa dea la mana, sa participe la ceea ce se intampla. Caram toti, urcam, coboram. Avem grija ca obiectele sa nu alunece, sa nu cada echipamenetele medicale. Nu ne suparam cand primim o sugestie din partea asa zisilor usbalterni”, ne-a marturisit medicul.

In luna octombrie 2012, Viorica Uscatu a fost victima unui accident rutier in judetul Buzau, in timp ce se afla in misiune pe ambulanta, cu pacientul in masina. A trecut peste aceasta trauma destul de usor, punand pe primul plan pasiunea pentru meserie si dorinta de a ajuta cat mai multe persoane.

“Ma gandeam la pericolul in care sunt colegii mei si pacientul. Pericolul a fost foarte mare, soarta respectivului nu a fost foarte fericita. Aveam grija sa vorbesc cu ai mei colegi, sa il scoata pe sofer din ambulanta. Asistentul, care era liber, se misca de la sofer la mine. A predat intai pacientul ambulantei care a venit la locul accidentului.. Am fost miscata de propmptitudinea celor care au fost acolo. De la persoanele civile, la cei de la ISU care timp de 40 de minute m-au descarcerat. Le multumesc si pe aceasta cale, colegilor de la Ambulanta din Buzau, colegilor de la Braila care ne-au adus acasa”, a declarat Uscatu.

Destinul a vrut ca chiar in timpul interviului, directorul tehnic al SAJ Braila sa o anunte pe Viorica Uscatu ca ambulanta care a fost implicata in accidentul din 2012 a fost reparata.

De-a lungul activitatii la SAJ, medicul s-a confruntat cu numeroase cazuri dificile, unele dintre acestea marcand-o profund. Este si situatia unei tinere care a fost accidentata de tren, sfarsind cu picoarele taiate.

“Imi aduc aminte de un accident de tren, in care o domnisoara si-a pierdut ambele picioare. In ambulanta tot drumul pana la spital m-a intrebat daca va putea sa incalte pantofii de mireasa. Eu nu stiam ce sa ii spun, aveam picioarele intr-o sacosa. Cum sa nu iti ramana in memorie o astfel de situatie. Au fost si cazuri in care nu totul a depins de mine. Am asteptat Descarcerarea ca sa pot ajunge la pacient”, a incheiat managerul de la Ambulanta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-