Published On: mie, iun. 12th, 2013

Noi schimbari pentru actele notariale

notari publiciUniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) anunta ca, in curand, va intra in vigoare regulamentul pentru punerea in aplicare a Legii nr. 36/1995 modificata in luna ianuarie, una din noutati fiind ca actul autentic va fi intocmit intr-un singur exemplar original, care se va pastra in arhiva notarului public, iar partile vor primi cate un duplicat.

Potrivit unui comunicat al UNNPR, incepand cu 1 ianuarie 2013 a intrat in vigoare Legea nr. 77/2012 pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, care a marcat insemnate schimbari in activitatea notariala. In scurt timp va intra in vigoare si regulamentul pentru punerea in aplicare a Legii nr. 36/1995, republicata.

“O modificare notabila o constituie prevederea potrivit careia actul autentic va fi intocmit intr-un singur exemplar original, care se va pastra in arhiva notarului public. Prin urmare numai acesta si anexele sale urmeaza sa fie semnate de parti si, dupa caz, de alte persoane prevazute de lege. In schimb, partile vor primi cate un duplicat de pe actul original, fara plata unor taxe suplimentare; duplicatul va purta numai semnatura notarului si sigiliul biroului notarial si va avea aceeasi forta probanta si, dupa caz, executorie ca si originalul actului”, a precizat UNNPR.

Prin incheierea actelor notariale intr-un singur exemplar original in primul rand se va reduce si poate chiar se va elimina posibilitatea falsificarii inscrisurilor notariale ce poarta semnaturile partilor. Pentru indeplinirea obligatiei de comunicare a actelor autentice notariale catre oficiile de cadastru si publicitate imobiliara, Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, politie, oficiile de stare civila, directiile de taxe si impozite etc. se vor folosi tot duplicate. Dupa cum s-a aratat, toate duplicatele eliberate in ziua autentificarii actului sunt scutite de plata oricarui onorariu suplimentar.

Conducerea UNNPR a adaugat ca aceasta procedura a incheierii actului notarial autentic intr-un singur exemplar se intalneste in majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene, in tari cu veche traditie in domeniul notarial cum sunt Franta, Belgia, Italia, Germania.

In actualul context legislativ, copiile legalizate din arhiva vor semana, ca forma, cu duplicatul actului autentic existent in arhiva notarului public; dupa formula de duplicat se va aplica incheierea de legalizare a copiei. Orice notar poate intocmi copii legalizate de pe duplicatele emise de orice alt notar.

Ulterior datei la care s-a autentificat actul, eliberarea unui duplicat va putea fi facuta numai de notarul public care detine arhiva in care se afla exemplarul original.

Comentarii

comentariu

About the Author

-