Published On: vin, Iun 28th, 2013

Nazare cere demisia ministrilor USL

alexandru nazareDeputatul Alexandru Nazare atrage atentia asupra gestionarii Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” (POS-CCE), avand in vedere ultimatumul dat ieri de oficiali din Comisia Europeana privind iminenta suspendarii acestui program. Guvernul USL a avut la dispozitie 9 luni pentru a intreprinde actiunile de corectie solicitate de serviciile Comisiei Europene in privinta ameliorarii sistemului de management si control la nivelul Autoritatii de Management si al organismelor intermediare.

“Anuntul purtatoarei de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn, conform caruia Comisia Europeana a inceput pregatirile pentru o decizie de suspendare a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, vine sa confirme incompetenta responsabililor romani de gestionarea acestui program. De la preluarea guvernarii in mai 2012, de acest program au fost responsabili ministrii Chitoiu si Vosganian, ca sefi ai Ministerului Economiei, cel care are in subordine Autoritatea de Management pentru POS-CCE. Este inadmisibil ca la 9 luni de la anuntul de presuspendare a POS-CCE, autoritatile sa nu faca nimic pentru a rezolva carentele administrative, de management si control invocate de Comisia Europeana. Acum cateva zile premierul Ponta admitea ca in contextul deblocarii platilor pentru POS-T, POR si POS-DRU, responsabilii in gestionarea POS-CCE sunt „repetenti” si acorda ca termen pentru rezolvarea problemelor toamna acestui an. Ultimatumul dat ieri de oficialii Comisiei Europene pune guvernul USL intr-o situatie jenanta si obliga partea romana sa rezolve toate problemele in cateva saptamani. PDL considera ca pentru aceasta situatie rusinoasa in care este pusa Romania trebuie sa existe si o raspundere politica si ii cere in acest sens premierului Ponta sa ii demita de urgenta pe ministrii reponsabili de acest esec de proportii”, a declarat deputatul Alexandru Nazare.

Democrat-liberalul ii acuza pe ministrii USL de pierderea unor sume uriase din cauza lipsei absorbtiei de fonduri europene. Nazare considera ca nici viitorul nu ne surade atata timp cat acesti ministrii nu vor fi demisi.

“Acest program creat special pentru incurajarea cresterii productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de nivelul Uniunii Europene are o alocare de 2,55 miliarde euro din partea UE in perioada 2007-2013, bani care risca sa fie pierduti din cauza incompetentei ministrilor USL. De altfel, cele 13 luni de cand USL guverneaza Romania au reprezentat o sansa pierduta pentru absorbtia fondurilor europene, avand in vedere ca rata de absorbtie abia depaseste 15%. In aceste conditii, obiectivul ministrului Teodorovici de a atinge o rata de absorbtie de 50% la sfarsitul acestui an este cel putin iluzoriu. Din pacate, nici perspectiva urmatoarei programari multi-anuale nu este mai incurajatoare, avand in vedere balbaielile actualului guvern in desenarea viitoarelor programe operationale. Suntem cu mai putin de 6 luni inainte de inceputul noii programari multi-anuale a UE si acest guvern inca nu a finalizat arhitectura noilor programe, nu stie daca vom avea 1, 8 sau 9 programe regionale, nu stie cum vor fi alocate cele aproape 40 miliarde de euro disponibile pentru modernizarea Romaniei in urmatorii 7 ani”, a adaugat Alexandru Nazare.

In final deputatul considera ca viitorul Romaniei in ceea ce priveste absorbtia de fonduri depinde numai felul in care USL va gestiona aceasta situatie in viitoarul apropiat.

“Cerem premierului Ponta sa ii demita pe miniștrii responsabili de eșecul deblocarii fondurilor europene pentru competitivitate economica”, a adaugat deputatul democrat-liberal.

Comentarii

comentariu

About the Author

-