Published On: Soare, Iun 9th, 2013

Ministrul Pricopie: La anul vom asista la o diferentiere si mai mare a Bac-ului

Remus-PricopieMinistrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat ca diferentierea subiectelor la matematica, fizica si chimie pentru elevii de la profilul tehnologic nu este decat primul pas dintr-o serie de modificari menite sa aduca schimbari structurale radicale Bacalaureatului.

“Un elev trebuie sa fie evaluat dupa ceea ce a invatat, nu dupa ce nu a invatat, prin urmare nu exclud ca procesul de diferentiere a subiectelor de Bac sa continue si la anul sa asistam la o diferentiere si mai mare in cazul invatamantului profesional si tehnic”, a declarat Remus Pricopie

Ministrul a adus in discutie si importanta schimbarii mentalitatii in randul celor care cred ca doar elevii slabi ar trebui sa urmeze calea invatamantului profesional si tehnic: “Omul trebuie sa munceasca si nu este nicio rusine in asta, in schimb, la noi, exista o cultura accentuata a diplomelor, toti trebuie sa avem o facultate terminata. Trebuie sa ne aplecam mai mult asupra conceptului de munca si sa nu ne fie rusine. Nu este nicio rusine sa inveti o profesie din liceu. Suntem in punctul de a semna acorduri de colaborare cu Finlanda si Austria pe zona aceasta a invatamantului profesional si tehnic”, a precizat ministrul.

Ministerul Educatiei a anuntat o serie de modificari in sustinerea examenului de bacalaureat din sesiunea de vara din 2013 inainte cu doua saptamani de incepere.

Prima, si cea mai importanta, dintre modificari vizeaza introducerea a doua tipuri de subiecte de examen la limba si literatura romana, diferentierea fiind facuta intre elevii care au absolvit profilul real, sau filiera tehnologica si vocationala si absolventii profilurilor umanist si pedagogic. Aceasta diferentiere a aparut ca urmare a diferentelor dintre numarul de ore dedicat disciplinei Limba si literatura romana, care este mai mare in cazul specializarilor de la profilul umanist sau pedagogic.

Cea de a doua modificare din examenul de bacalaureat din sesiunea 2013 se aplica structurii subiectului al II-lea din cadrul probei scrise de Limba si literatura romana, din care a fost eliminat textul aforistic/critic, care urmarea demonstrarea de catre candidat a competentelor de argumentare, in scris, a unor opinii in diverse situatii de comunicare.

A treia modificare se aplica examenului de Matematica, unde vor fi subiecte diferite pentru cei de la filiera tehnologica fata de absolventii de la filiera de Stiintele Naturii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-