Published On: lun, Iun 17th, 2013

MEN va cumpara 800 de microbuze pentru elevii din mediul rural

SANYO DIGITAL CAMERA* Ministerul Educatiei Nationale vrea sa cumpere in leasing 800 de microbuze scolare, in valoare de 31 de milioane de euro fara TVA, masinile fiind destinate transportului elevilor din mediul rural catre scoli, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta *

Proiectul privind autorizarea MEN de a contracta utilizarea de microbuze scolare in leasing operational, arata ca, intrucat in unele localitati din mediul rural numarul elevilor este redus, pentru a le asigura acestora accesul la educatie este necesar sa fie asigurat transportul lor in special catre unitatile de invatamant din centrele de comuna.

Prin autorizarea MEN de a contracta utilizarea de microbuze scolare in leasing operational, se va avea in vedere asigurarea transportului scolar pentru elevii din comunitatile rurale indepartate de unitatile scolare la care acestia sunt arondati, de implementarea acestei masuri urmand a beneficia aproximativ 50.000 de prescolari si elevi. Aceste autovehicule, de tip microbuze scolare cu 16 +1 locuri , vor fi utilizate exclusiv in interesul copiilor.

In prezent, arata MEN, prescolari si elevi, cu varste cuprinse intre 5 ani si 14 ani, sunt nevoiti sa strabata pe jos sau cu mijloace de transport improprii transportului de persoane de la 3 la peste 20 de kilometri zilnic, reprezentand distanta de la localitatea de domiciliu la scoala, dus-intors. De asemenea, potrivit MEN, trebuie sa se tina seama si de particularitatile mediului din care provin elevii, de situatia sociala si financiara a parintilor acestora, precum si de conditiile geografice si de infrastructura existente pe raza administrativ-teritoriala a localitatii de domiciliu si a localitatii in care se afla unitatea scolara la care este arondat, astfel incat acestea sa nu aiba ca si consecinta directa abandonul scolar ori un act educational sub nivelele standardelor de calitate stabilite de prevederile legii educatiei nationale.

MEN mai arata ca, in prezent, sunt unitati de invatamant care nu au mijloace de transport sau care au unele foarte vechi, ceea ce face ca acestea sa nu prezinte siguranta in trafic, punand in pericol integritatea fizica si psihica a elevilor. Acest fapt determina pe de o parte, cresterea costurilor cu reparatiile, iar pe de alta parte, decalaje in programul scolar al elevilor, care pot duce la absenteism sau chiar la abandon scolar.

Din solicitarile inspectoratelor scolare judetene rezulta un necesar de cel putin 800 de microbuze scolare. Suma estimata pentru a contracta utilizarea a 800 de microbuze scolare de 16+1 locuri, pentru o perioada de cinci ani este de 31 milioane euro, la care se adauga TVA.

Comentarii

comentariu

About the Author

-