Published On: joi, Iun 6th, 2013

Invatamantul agricol nu a evoluat deloc

agriculturaPresedintele Traian Basescu a declarat ca scoala agricola romaneasca nu a evoluat, ea stagnand in ciuda evolutiilor tehnice din agricultura, atragand atentia ca se comite o greseala imensa in momentul in care agricultura romaneasca este culcata la pamant, mai ales ca trebuie sa se tina cont ca ea “da paine”.

“Principalele probleme cu care se confrunta agricultura noastra sunt faramitarea terenului agricol, lipsa de utilaje, lipsa de apa in perioada de seceta. M-am uitat la echipamentele care sunt aici, scolile noastre nu pregatesc oamenii care sa le opereze. Am vazut tractoare computerizate, combine computerizate, care sunt facute sa fie exploatate inteligent in asa fel incat ele sa-si faca treaba la cel mai inalt nivel. Este clar ca scoala noastra agricola a ramas in urma evolutiilor tehnice din agricultura. Pe de alta parte insa, m-am bucurat ca am vazut culturi facute cu seminte romanesti care arata extraordinar de bine, asta inseamna ca avem potential de cercetare, chiar am vazut o firma privata care a facut cercetare pentru floarea- soarelui care arata exceptional”, a spus Traian Basescu.

Basescu a adaugat ca in agricultura conteaza foarte mult cum sunt canalizati banii, iar daca sumele din exercitiul bugetar 2014 – 2020 si banii de la UE ar fi canalizate catre educatie, dotarea tehnica a agriculturii, irigatii, pregatirea tinerilor si cercetare, acesta “ar fi drumul cel bun”.

Intrebat daca agricultura romaneasca este la pamant, asa cum s-a spus in ultimii ani, Basescu a spus ca aceasta este o greseala.

“Vi s-a intamplat sa nu aveti paine in Romania? Problema asta ca agricultura e la pamant, e adevarat. Nu avem inca nivelul de mecanizare cerut, nu avem nivelul de chimizare cerut, nu avem irigatii, nu avem apa, sunt destule pe care nu le avem, daca spunem ca agricultura romaneasca e la pamant, ceea ce ar insemna ca nu ne da paine, aici gresim”, a incheiat seful statului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-