Published On: vin, Iun 7th, 2013

Harta regiunilor este inca incerta, Dobrogea ar putea fi exclusa din Regiunea Sud-Est

CAMPANIE ELECTORALA - PSD - MIRCEA GEOANA

Vicepremierul Liviu Dragnea a marturisit ca exista posibilitatea ca Dobrogea sa devina a noua regiune. Mai mult acesta s-a declarat incantat de ideea ca Tulcea si Galati sa nu mai faca parte din Regiunea Sud-Est, cu toate ca ambele orase nu intrunesc peste 1 milion de locuitori.

“Sunt doua variante posibile. Actualul desen sau noua regiuni. Eu sustin varianta cu noua regiuni, dar suntem in discutii foarte stranse cu Comisia Europeana pentru ca vrem sa evaluam exact care sunt riscurile sa schimbăm actualul desen. O regiune noua inseamna o regiune care nu are o agentie de dezvoltare regionala. Asta inseamna ca exista riscul ca un an de zile, pana se acrediteaza o agentie, in acea zona sa nu putem avea un program operational regional si sa suspendam fondurile. Daca vom gasi intelegere si vom negocia cu CE si vor accepta, modificam desenul. Daca nu, va fi o decizie grea”, a declarat Liviu Dragnea.

Presedintele PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu a declarat in cadrul conferintei de presa ca nu sustine ideea formarii unei noi regiuni. Crearea unui astfel de precedent va atrage si alte regiuni care ar dori sa mearga independente ca judete, sau ar putea provoca dispute in ceea ce priveste stabilirea resedintelor.

Stancu (2)“Eu am spus ca as dori sa discut acest subiect, cum e normal, dupa ce trecem de referendum, dupa ce avem in Constitutie si forma asta de organizare, care se numeste regiune. Pana atunci o sa ne consumam energia discutand ca resedinta este la Braila, ca este la Galati. Mai nou a aparut si a noua regiune, dupa afirmatia lui Dragnea, a noua regiune fiind Dobrogea. Din punctul meu de vedere si pentru stabilitate ar fi normal sa ramana opt regiuni, indiferent unde este regiunea de judet si cine este guvernator si cum se va alege”, a declarat presedintele PSD, Ghorghe Bunea Stancu.

La momentul actual, Dobrogea nu are o agentie de dezvoltare regionala, motiv pentru care, in cazul in care se stabileste cea de-a noua regiune, atat Tulcea, cat si Constanta nu vor mai putea accesa fonduri pe o perioada de cel putin un an. Mai mult, proiectele aflate in derulare vor fi stagnate pana cand se va forma o agentie care sa fie si acreditata.

“Noi mergem pe strategia de dezvoltare 2014 – 2020. astazi nu exista decat strategia Regiunii Sud-Est, care include si Dobrogea, chiar daca vor unii sa o scoata din context. Nu cred ca este cea mai buna varianta si nu cred ca Uniunea Europeana va fi de acord cu ea. Pentru ca, daca iei Tulcea si Constanta au mai putin de 1 milion de locuitori. Ce fel de regiune este asta”, a declarat Ghorghe Bunea Stancu.

Cu toate ca vicepremierul Liviu Dragnea isi doreste cea de-a noua regiune in  Dobrogea, Comisia europeana trebuie sa isi dea acordul pentru modificarea hartii regiunilor, dar si asupra aspectelor privind absorbtia fondurilor europene sau a numarului de locutori pe care ii are regiunea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-