Published On: lun, Iun 3rd, 2013

Gradina Bio a Copiilor, alaturi de Bio Romania si Muzeul Satului

gradina bioSambata, 1 iunie 2013, a fost creata Gradina Bio a Copiilor, in urma parteneriatului dintre Asociatia Scoala pentru Sanatate, Bio Romania – Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica si Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”. Astfel, la initiativa organizatorilor, copiii din clasa intai de la Scoala Gimnaziala Herastrau au plantat mai multe sortimente de legume (rosii, castraveti, ardei, vinete, varza de toamna), intr-un spatiu special amenajat pentru acest proiect, aflat in fata gospodariei Traisteni din zona centrala a Muzeului Satului.

Daciana Sarbu, fondatoare a Asociatiei Scoala pentru Sanatate, considera ca un gest simplu, precum plantarea unei legume, poate ajuta copiii sa se familiarizeze cu alimentatia  sanatoasa: „Atunci cand un copil participa la pregatirea unei salate, cu siguranta o va savura si va cere sa repete experienta – psihologii si nutritionistii ne invata ca asa se poate crea preferinta pentru hrana sanatoasa. De aceea ne-am gandit sa-i implicam pe cei mici chiar in plantarea unei mici gradini, pentru a le arata cum sunt sadite legumele, cum pot fi ajutate sa creasca si sa se transforme in hrana sanatoasa, ce poate ajunge in farfuria lor”.

Paula Popoiu, directorul general al Muzeului Satului, a afirmat ca astfel de proiecte cu substrat educational vor avea un efect benefic in randul generatiilor tinere.

„Organizam numeroase activitati destinate copiilor, insa pe 1 iunie, chiar de ziua lor, ne bucuram sa punem un accent special pe importanta vietii sanatoase. La aceste varste copiii invata repede si deprind comportamente ce le pot fi utile tot restul vietii”, a zis Paula Popoiu.

Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio Romania, a scos in evidenta faptul ca toate plantele sadite in aceasta gradina provin din culturi bio si vor fi intretinute exclusiv prin practici si procedee specifice agriculturii ecologice: „Legumele si fructele bio sunt curate, sanatoase si pline de vitamine. Dorim sa transmitem un mesaj simbolic: o gradina plantata de copii nu poate fi decat pura, neatinsa de chimicale, in armonie deplina cu natura”.

Odata plantata, Gradina Bio a Copiilor va fi intretinuta prin efortul organizatorilor, care ii vor invita periodic pe copiii participanti la actiunea de sadire sa participe la ingrijirea sa. De mentionat este ca Daciana Sarbu a fondat Asociatia Scoala pentru Sanatate in 2010, alaturi de medicul Anda Avramescu si consultantul nutritionist Cornelia Marin pentru a sprijini parintii sa invete principiile nutritiei sanatoase, in beneficiul copiilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-