Published On: vin, Iun 7th, 2013

EXCLUSIVITATE: Politia a dejucat un atentat rusesc impotriva unui sef de stat la Braila

Portul-Braila-1912 copy*Incidentul a socat intreaga tara si a pus pe jar Ministerul de Interne, care a declansat o ampla ancheta, ce l-a vizat chiar si pe prefectul Brailei*

Totul s-a intamplat acum 90 de ani la Braila. Dupa aproape 50 de ani de domnie, la varsta de 73 de ani, Regele Carol I porneste intr-un voiaj pe Dunare.

Inainte de sosirea monarhului in portul Braila, politia orasului a descoperit un complot impotriva acestuia, organizat de catre un grup de anarhisti din Rusia.

La data de 21 mai 1912, trei imigranti rusi au fost surprinsi in timp ce planuiau, intr-o casa conspirativa din centrul urbei, sa “arunce o bomba” asupra navei la bordul careia se afla regele.

Cei trei rusi au reusit sa scape de organele legii cu sprijinul neoficial al Consulatului Imperiului Rus la Braila.

Regele Carol I a fost informat despre posibilul atentat atunci cand a ajuns la Bucuresti, iar primul-ministru Titu Maiorescu cerandu-i ministrului de interne “anchetarea cat mai grabnica a celor intamplate la Braila si prinderea anarhistilor”.

Carol I, nascut in anul 1839, a fost regele Romaniei intre anii 1866 si 1914, fiind unchiul Regelui Ferdinand Intregitorul.

Comentarii

comentariu

About the Author