Published On: joi, Iun 20th, 2013

Elevii braileni scot bani grei din buzunar pentru naveta

elevi-navetistiMinisterul Educatiei Nationale a publicat datele privind tarifele operate de firmele care asigura transportul elevilor navetisti, kilometrii parcursi, numarul de elevi beneficiari, centralizate la nivelul lunii martie 2013. Numarul cel mai mare de elevi navetisti a fost inregistrat in judetul Prahova, urmat de Suceava si Neamt.

In judetul Braila au fost inregistrate 1.909 de abonamente lunare. Acestea sunt  decontate elevilor pentru transportul la scoala si inregistreaza diferente uriase de pret de la un judet la altul. Pe aceeasi distanta, compania Transirina Com din Braila cerand 491 de lei pe luna pentru 50 de kilometri, in timp ce, in Dolj, o alta companie percepe doar 42 de lei pentru acelasi parcurs.

“Acestea sunt atributiile transportatorului, de a stabili pretul abonamentelor. De aceea sunt publicate aceste tarife, pentru a se ajunge la un pret comun, unitar, care sa fie platit de Ministerul Educatiei”, a declarat prof. Iulian Danielescu, inspector scolar general al ISJ Braila.

Ministrul Remus Pricopie a amenintat transportatorii ca nu le va mai plati in viitor bilete atat de scumpe pentru elevii navetisti: “Toate judetele nu au mai primit bani de anul trecut. Iar problema este cat se poate de clara. In 18 luni, valoarea decontarii lor si valoarea biletelor a crescut de 6 ori. Indiferent de valoarea biletului, Ministerul Educatiei, de fapt autoritatile locale, scolile, trebuie sa deconteze. Ceea ce nu este in regula”, a spus ministrul Pricopie.

La sfarsitul lunii mai Ministerul Educatiei a deblocat un total de 50 de milioane de lei pentru decontarea transportului elevilor. MEN a deblocat o prima transa de 30 de milioane de lei  pentru acoperirea cheltuielilor de transport. In acest moment, cei 30 de milioane de lei se afla deja in conturile inspectoratelor scolare generale, urmand ca suma de 20 de milioane sa fie virata in cel mai scurt timp.

Comentarii

comentariu

About the Author

-