Published On: lun, iun. 17th, 2013

Efectele caldurii asupra organismului

radiatii-solareTemperaturile mari din zilele caniculare de vara pot afecta grav functionarea organismului, avand efecte negative atat asupra sanatatii fizice, cat si asupra celei psihice. Cei mai afectati de caldura sunt copiii si batranii, dar fara o ingrijire adecvata, oricine poate suferi de pe urma caniculei. Iata cum poate afecta caldura functionarea organismului.

Efectele caldurii la nivelul creierului. Hipotalamusul (substanta cenusie a creierului) regleaza temperatura corpului, insa, in cazul in care temperatura de afara este foarte ridicata, procesele chimice din creier nu isi mai indeplinesc in mod corespunzator functiile, motiv pentru care poate fi afectata judecata si pot aparea stari de nervozitate si de anxietate

Efectele caldurii la nivelul sistemului nervos central. Temperaturile mari pot provoca oboseala si stari depresive, deoarece incetinesc functionarea normala a creierului, nervilor si maduvei spinarii si multi oameni au tendinta de a renunta la activitatile fizice si de a lenevi intreaga zi.

Efectele caldurii asupra pielii. Din cauza transpiratiei excesive, pe suprafata corpului pot aparea eruptii cutanate. Aceste eruptii apar in pliurile pielii si pe zonele corpului unde imbracamintea sta lipita. Cele mai expuse parti ale corpului sunt partea de sus a pieptului, gatul, zona inghinala si axila.

Efectele caldurii asupra muschilor. Prin supraincalzirea corpului se pierde cantitatea de apa si de sodiu de care acesta are nevoie si apar spasmele sau crampele la nivelul muschilor. Sodiul, alaturi de potasiu si clor, face parte din categoria electrolitilor absolut necesari functionarii tuturor organelor din corp. Astfel, carentele de sodiu pot afecta echilibrul normal de functionare a muschilor.

Efectele caldurii la nivelul rinichilor. Deoarece prin caldura organismul se deshidrateaza, rinichii tind sa retina mai multe toxine, cum ar fi ureea si amoniul, care de obicei se elimina prin urina. Asadar, pentru a pastra fluidele in corp, acesta va produce mai putina urina.

Efectele caldurii asupra circulatiei sangvine. Pentru ca vasele de sange se dilata, in efortul de a elimina caldura, tensiunea arteriala scade. Din acest motiv, inima bate mai repede in incercarea de a restabili tensiunea corecta a corpului. Din cauza circulatiei deficitare a sangelui, pot aparea probleme grave la nivelul inimii. Astfel, persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala pot suferi atacuri de cord sau alte boli cardiovasculare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-