Published On: joi, Iun 6th, 2013

Dunarea matura tot din calea sa. Europa este sub asediul batranului fluviu

inundatii 5* In ultimele zile, Dunarea a distrus sute de gospodarii, iar in fata apelor involburate 11 persoane si-au pierdut viata * Vecina noastra, Ungaria, se afla in acest moment in stare de alerta, autoritatile incercand sa faca tot posibilul pentru a scapa din fata navalirii apei * Sefii de la Bucuresti spun ca deocamdata tot se afla sub control, insa este posibil sa se ia masuri de evacuare a persoanelor care sunt amenintate de apele Dunarii *

Bilantul in urma dezastrului provocat de apele involburate ale Dunarii, al carei debit este in continua crestere, este unul ingrozitor. Unsprezece oameni si-au pierduta vietile in viitura Dunarii, alte mii de persoane au fost evacuate, sute de localitati se afla sub ape, iar vestile rele nu se opresc aici. Asta pentru ca furioasa Dunare este decisa sa mature tot ce-I iese in cale, mai ales ca acum atins debite record din cauza ploilor torentiale ce au cazut, in ultimele zile, zonele vizate fiind estul Gemaniei, Cehia, Slovacia, Austria si Ungaria. La Bratislava, orasul vechi se afla deja sub ape, Viena se confrunta si ea cu cresterea nivelului apelor in zona portului, iar la Budapesta autoritatile au declarat imediat stare de alerta, in asteptarea viiturii.

inundatiiIn timp ce autoritatile din statele mai sus mentionate se bat cu apele Dunarii, iata ca cei de la noi spun ca totul este sub control si ca Dunarea nu va depasi cotele de inundatii. Insa oamenii sunt atat de spaeriati, incat se gandesc sa nu pateasca ca-n 2002 sau 2006, cand orase si sate intregi au fost inundate de apele umflate ale Dunarii. In Bavaria, doua diguri de pe Dunare si raul Isar s-au rupt, provocand inundatii de trei metri in orasul german Deggendorf. Un alt oras afectat de Dunare a fost Viena, fiind inundata zona portului si restaurantele aflate pe malul fluviului, insa restul orasului nu era in pericol, datorita unui sistem de canalizare special creat pentru a face fata in cazul cresterii nivelului Dunarii. Insa, capitala Slovaciei, Bratislava a fost destul de grav afectata, in zona istorica a orasului oamenii fiind nevoiti sa circule cu barcile din cauza apelor revarsate ale Dunarii. La Budapesta, autoritatile maghiare au decretat stare de alerta din cauza viiturii de pe Dunare ce urmeaza a ajunge in capitala Ungariei. Accesul pe Insula Margareta, precum si pe malurile Dunarii este interzis, iar in cartierul Romai a fost amenajat un sistem de diguri mobile. Si in Serbia autoritatile sunt in stare de alerta in asteptarea viiturii, dar hidrologii nu cred ca apele fluviului se vor revarsa peste maluri.

* Totul este sub control, dar “nema” plan de masuri *

inundatii 6Viitura de pe Dunare, care a facut ravagii deja in Austria si Slovacia, care va traversa zilele acestea si Ungaria, va ajunge, fara doar si poate si la noi, insa se pare ca autoritatile romane stau destul de linistite, fara a avea stabilin un plan de bataie ce va trebui pus in practica in momentul in care viitura va ajunge pe teritoriul Romaniei.

“Potrivit ultimelor date, viitura va sosi la Budapesta nu duminica, ci luni, cu un nivel de 875 de centimetri, la inundatiile din 2002, nivelul Dunarii ajungand la 849 cm. Cantitatea de apa care vine este atat de mare incat reprezinta o amenintarea reala pentru vietile oamenilor, insa, cu o cooperare buna, vom putea proteja pe toata lumea”, a declarat premierul Viktor Orban, care a adaugat ca este posibil sa aiba loc evacuari masive de locuinte in zilele urmatoare.

La fel ca in 2006, cand au avut loc inundatiile care au afectat Lunca Dunarii,iata ca si acum exista riscul ca apele fluviului, incarcate de precipitatiile abundente din Europa, sa iasa din matca si pe teritoriul Romaniei. Si cum era de asteptat, autoritatile nu par a fi decise in ceea ce priveste realizarea unei strategii cu privire la potopul care s-a abatut asupra Europei Centrale.

Lucia-VargaMinistrul Apelor, Padurilor si Pisciculturii, Lucia Varga, s-a aratat destul de optimista cu privire la posibilitatea ca Dunarea sa iasa din matca si in Romania: “Din informatiile pe care le avem, nu vom depasi debitele avute in aprilie: maximum 11.000 de metri cubi pe secunda. Maine (n.r. – azi) vom avea 7.500 de metri cubi, fara a pune probleme. Ne asteptam la precipitatii, va creste debitul Dunarii si speram sa nu depasim cotele de inundatie, pentru a evita viitura. Avem insa scurgerile de pe versanti, torentii, si in perioada urmatoare monitorizam”, a declarat ministrul Varga.

In aceasta dimineata insa, sefa de la Ape a precizat ca autoritatile romane sunt vigilente: “Ne pregatim si noi pentru a tranzita unda de viitura. In acest moment, insa, debitele sunt in limite normale. Din informatiile pe care le avem pana in acest moment, n-ar trebui sa avem debite mai mari decat cele din aprilie, in jurul datei de 13 – 14 iunie, cam atunci este prognozata unda de viitura in Romania. Dar trebuie sa fim totusi vigilenti, pentru ca se mai prevad unele precipitatii in jurul datei de 10 – 11 si va depinde foarte mult debitul Dunarii si de aceste precipitatii. Suntem in monitorizare, in legatura directa cu colegii nostri din Ungaria, pentru a prelua toate informatiile in timp real si pentru a da toate avertizarile in timp real, pe de o parte, iar pe de alta parte, sistemele de gospodarire a apelor au primit dispozitia, acum doua zile, sa verifice digurile pe Dunare, acolo unde trebuie sa mai intervenim, intervenim, pentru a consolida digurile”.

Afirmatiile de astazi ale ministrului Apelor vin in contextul in care Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ploi torentiale valabila pana maine seara.

Comentarii

comentariu

About the Author

-