Published On: joi, Iun 27th, 2013

“Dinozaurii” de pe semicerc, pe cale de disparitie

tabel antrenori - varstaIn ultima perioada lumea handbalului feminin romanesc ne-a oferit tot mai multe surprize, jucatoare puse pe liber, antrenori dati afara peste noapte, campioana aproape de retrogradare, numirea antrenorilor facuta de unul si altul si multe altele.

Nu ne mai miram ca de la o zi la alta se afla, pe surse sau oficial schimbari din ce in ce mai ciudate.

Tot mai multe echipe au suferit modificari mari in sezonul trecut, la cele mai multe dintre ele schimbandu-se banca tehnica, alegand in locul “dinozaurilor de pe semicerc”, tineri dornici de performanta si de afirmare.

S-a facut astfel schimbul de generatie si in randul antrenorilor, Gogarla la inlocuit pe Ionescu, Preda pe Baban, Pera pe Musi, Pasca pe Covaciu, Amariei pe Burcea si Rosca pe Tarca. Singurele echipe la care nu “s-a umblat”, cel putin pana acum, au fost HC Zalau, HCM Baia Mare,  CSM Bucuresti si CSU Neptun Constanta pe cand HC Oltenia si Cetatea Devatrans nu si-au anuntat inca oficial antrenorii.

Cel mai tanar antrenor din Liga Nationala de Handbal Feminin, este proaspatul conducator al celor de la HCM Roman, antrenor pus peste noapte din vorbele unuia si a altuia, si anume Florin Pera -33 ani.

Pe locul doi se claseaza Horatiu Pasca cel care l-a inlocuit pe Covaciu la Cluj si care are planuri mari pentru echipa din Ardeal.

HC Dunarea Braila ocupa locul 3 in ceea ce priveste varsta antrenorilor. Cristi Preda -34 de ani a stat ani de zile langa Alexandrina Soare si ultima oara langa Ioan Baban, iar de cand conduce echipa braileana, rezultatele nu au intarziat sa apara.

Amariei -  35 de ani era la inceputul sezonului 2012-2013 jucatoare la SCM Craiova, la final de sezon, Amariei a preluat conducerea tehnica si a devenit antrenor principal. Fiind considerata un bun coordonator in teren, specialistii cred ca Amariei poate face surprize mari in sezonul urmator, dar de aceasta data ca si antrenor.

Simona Gogarla – 38 de ani l-a inlocuit pe Gheorghe Ionescu si in ciuda discutiilor care le-a avut cu unele jucatoare, cel putin acelea care au aparut in presa, Gogarla s-a descurcat bine pe banca tehnica si a scapat echipa de la retrogradare, avand insa alte pretentii in sezonul viitor.

Buceschi – 42 de ani a demonstrat in sezonul trecut ca se poate, a dus HCM Baia Mare pe locul II si a castigat si Cupa Romaniei.

Aurelian Rosca-46 de ani a inlocuit-o de curand pe Mariana Tarca si cu echipa care este la Brasov are sanse mari sa incheie sezonul viitor cu o medalie.

Pe ultimile trei locuri, din categoria “old boys”, fac parte cei care depasesc varsta de 50 de ani, Ion Craciun – 57 de ani, Gheorghe Tadici – 60 de ani si Vasile Margulescu 67 de ani.

Multi dintre “dinozauri” s-au retras din lumina reflectoarelor, dand sansa celor tineri sa se afirme si sa faca performanta. Multi au crescut langa ei antrenori care astazi conduc echipe importante din Romania, dar sunt si cativa care tin cu dintii de trening si care inca antreneaza.

Schimbarea de generatie este una benefica pentru handbalul romanesc. Noul val de antrenori are o alta viziune asupra sportului cu mingea mica. Daca arungi o privire de ansamblu asupra harti handbalului romanesc feminin observi ca incet, acest sport incepe sa prinda mai mult contur. Cu toate ca poate nu toti antrenorii tineri au experienta in acest sport, multi “fura” ideile de afara si le pun in parctica la noi, reusind ca intr-o anumita perioada sa faca performanta.

Odata cu schimbul acesta de generatie, lupta in sezonul viitor va fi una apriga, fiecare dintre cei tineri avand pofta de performanta si de afirmare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-