Published On: joi, Iun 13th, 2013

VIDEO: Brailenii sarbatoresc astazi Inaltarea Domnului

inaltarea* In joia celei de-a sasea saptamani dupa Pasti, se sarbatoreste Inaltarea, in denumirea populara Ispasul *

Sute de braileni au participat la slujba, s-au rugat pentru sanatate si au aprins lumanari. La 40 de zile de la Inviere, Iisus i-a binecuvantat pe ucenicii sai pe muntele maslinilor dupa care s-a inaltat la ceruri, tinand mainile intinse peste ei. Aceasta mare sarbatoare a Inaltarii Domnului intareste credinta ca Iisus Hristos, Mantuitorul, va reveni pe pamant, adus de acelasi nor ce L-a Inaltat, ca sa judece viii si mortii.

In biserici si manastiri se oficiaza slujbe de priveghere si Sfanta Liturghie. Ispas vine de la personajul mitic cu acelasi nume, despre care se spune ca ar fi asistat la Inaltarea Domnului la cer. Acesta este vazut ca un om vesel si de aceea crestinii trebuie sa se bucure in aceasta zi.

Gospodinele impodobesc astazi casele si mormintele cu crengi verzi si pregatesc aceleasi bucate traditionale de Paste: oua rosii, pasca, cozonac si carne de miel.

De Inaltarea Domnului, Biserica Ortodoxa Romana face praznic de pomenire a eroilor. In toate lacasurile de cult din tara si strainatate ale BOR sunt pomeniti eroii, ostasii si luptatorii romani din toate timpurile si din toate locurile, care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului roman. Totodata, dupa Sfanta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Au participat la evenimentele dedicate Zilei Eroilor reprezentanti ai Institutiei Prefectului judet Braila; Consiliului judetean Braila; Primariei municipiului Braila; Arhiepiscopiei „Dunarea de Jos”; Garnizoanei Braila; Inspectoratului judetean de Politie Braila; Inspectoratului  de Jandarmi judetean Braila; Inspectoratului judeean al Politiei de Frontiera Braila, Inspectoratului judetean pentru Situatii de Urgenta „Dunarea”; Directiei judetene de Informatii Braila; Oficiului judetean de Telecomunicatii Speciale Braila; Serviciilor publice deconcentrate; Agentilor economici; Cadre militare; Veterani de razboi; Sobor de preoti;  Reprezentanti ai partidelor politice.

Coloana oficiala, cu fanfara si garda militara, s-a deplasat la Cimitirul Eroilor, unde vor fi depuse coroane de flori, pe fundalul  intonarii de catre fanfara militara a „Imnului Eroilor”, la Osuarul Central, Monumentul Eroilor din Campania 1913, Monumentul Eroilor din 1918, din cimitirul “Sf. Constantin”.

  

Comentarii

comentariu

About the Author

-