Published On: mar, Iun 4th, 2013

Crestere de zeci de miliarde lei in domeniul investitiilor

investitii* Investitiile nete realizate in economia nationala au crescut cu 0,5% in primul trimestru al lui 2013, fata de aceeasi perioada de referinta din 2012, totalizand 12,351 miliarde de lei *

In cel dintai trimestru al anului in curs, cresterea investitiilor realizate in economia nationala s-a datorat majorarii inregistrate la elementele de structura, respectiv la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 15,3% si la alte cheltuieli cu 10,9%. La elementul de structura lucrari de constructii noi s-a inregistrat o scadere cu 15,2%.

Investitiile concretizate in lucrarile de constructii noi au totalizat 4,833 miliarde lei in preturi curente, cele in utilaje (inclusiv mijloace de transport) – 6,327 miliarde lei, iar la alte cheltuieli au totalizat 1,119 miliarde lei.

Comparativ cu trimestrul intai al anului trecut, in trimestrul I din acest an se constata o crestere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in total investitii nete cu 7,1 puncte procentuale, iar in alte cheltuieli cu un punct procentual. Ponderea investitiilor nete in lucrari de constructii noi a scazut cu 8,1 puncte procentuale.

Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii nete sunt in industrie (43,3% din total ) si comert/servicii (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor) – 38,3%, constructii – 12%, iar agricultura – 5%.

Comentarii

comentariu

About the Author

-