Published On: mar, iun. 18th, 2013

Catalin Chereches urmarit penal pentru luare de mita si trafic de influenta

cherechesProcurorii DNA Cluj au facut marti perchezitii la sediul Primariei Baia Mare, la locuinta primarului Catalin Chereches si la mai multe sedii de firme printre care se numara si trustul e-maramures.

Potrivit presei locale, perchezitiile procurorilor ar avea legatura cu mai multe declaratii date de omul de afaceri Ioan Balta, zis Oniza, administrator al XS Sud Compani din Baia Mare. La jumatatea lunii martie, acesta a fost arestat in urma unor perchezitii facute de procurorii bucuresteni, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru inselaciune si evaziune fiscala.

Astfel, in luna mai, pentru a achizitiona licenta pentru un post de televiziune, Catalin Chereches ar fi intervenit pentru modificarea actionariatului celor doua firme, astfel incat apropiatii sai sa devina actionari sau administratori ai acestor societati comerciale.

DNA a precizat ca primarul Catalin Chereches a fost citat cu mandat de aducere pentru a fi audiat si a-i fi aduse la cunostinta acuzatiile.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj au inceput urmarirea penala in cazul primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, pentru luare de mita si trafic de influenta, ambele in forma continuata, precum si pentru efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o indeplineste.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada 2011-2013, Catalin Chereches a primit bani, “cu titlu de foloase necuvenite”, de la reprezentantii a cinci societati comerciale, pentru a favoriza aceste firme in procedurile de achizitie publica organizate de Primaria municipiului Baia Mare, atat cu ocazia atribuirii contractelor, cat si pe parcursul derularii acestora.

Procurorii il mai acuza pe Catalin Chereches ca, in perioada februarie – mai, in calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat acte de comert incompatibile cu functia pe care o detine, prin intermediul a doua persoane din anturajul sau care erau, in mod aparent, reprezentantii legali la doua societati comerciale.

Procurorii de la DNA s-au aratat interesati si de relatiile economice existente intre Primaria Baia Mare si cluburile sportive finantate de municipalitate. Unul dintre cluburile verificate fiind si Stiinta HCM Baia Mare.

“Directia Nationala Anticoruptie a inceput in data de 18 iunie 2013 o serie de verificari vizand activitati desfasurate de catre autoritatea locala a Municipiului Baia Mare. Echipa de specialisti de la DNA Cluj a solicitat diverse documente privind activitatea administratiei publice locale, contractele incheiate de municipalitate cu furnizori de servicii si alte date privind executia bugetara in curs. In calitate de primar, dar si ca om, sprijin demersul judiciar si am pus si voi pune la dispozitia organelor de urmarire penala toate actele si informatiile de este nevoie pentru aflarea adevarului. Este evident ca odata cu castigarea demnitatii de primar al Municipiului Baia Mare au fost demarate foarte multe actiuni in interesul cetatenilor, actiuni care au deranjat anumite persoane. Motiv pentru care, eventualele plangeri sau sesizari penale sunt inerente activitatii unui demnitar, dar atitudinea corecta este cea de a ajuta si colabora cu organele de urmarire penala, lucru pe care il face atat institutia primarului, cat si omul Catalin Chereches. Intentia si dorinta mea si a colegilor mei din Primaria Baia Mare este sa avem transparenta in ceea ce priveste comunicarea cu toate organele abilitate, sa le oferim tot ceea ce inseamna documente si raspunsurile de care este nevoie sa se faca dreptate. Fiecare pas al meu a fost, este si va fi pentru Baia Mare si pentru baimareni”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de primarul baimarean.

* Cine este Catalin Chereches *

La doar 35 de ani Catalin Chereches se poate mandrii cu o ampla cariera. Intre anii 2003 si 2007, a fost economist la Romsilva, Directia Silvica Baia Mare. In perioada 2007 – 2011, a fost asistent universitar la Facultatea de Stiinte a Universitatii de Nord din Baia Mare, catedra de discipline economice.

Intre 2005 si 2008, Chereches a fost vicepresedinte si purtator de cuvant al organizatiei judetene a PSD Maramures.

Intre 2008 si 2011 a fost deputat, iar la alegerile locale partiale din mai 2011 a fost ales primar al municipiului Baia Mare. La alegerile locale din iunie 2012, Catalin Chereches a fost reales in functie cu 86,3 la suta din voturi.

In ianuarie 2013, Catalin Chereches a fost exlus din PNL.

Potrivit declaratiei de avere din iulie 2012, Catalin Chereches are patru terenuri intravilane in Baia Mare dobandite intre 2002 si 2006, in suprafata totala de peste 4.000 de metri patrati, doua fiind cumparate, iar alte doua mostenite impreuna cu mama lui, Viorica Chereches.

Potrivit documentului citat, el detine 37,5 la suta dintr-o casa de locuit cu o suprafata totala de 373,5 metri patrati si acelasi procent dintr-o casa de vacanta in suprafata de 281 metri patrati, ambele mostenite in 2002 impreuna cu Viorica Chereches.

Primarul din Baia Mare mai are un spatiu comercial in suprafata de 990 metri patrati pe care l-a cumparat in 2006.

El nu a trecut in declaratia de avere autovehicule si nici conturi si depozite bancare. Primarul a acordat insa doua imprumuturi in nume personal, unul pentru SC VDC Holding SRL in valoare de 1.120.016, 92 lei si celalalt catre VDC Medical SRL de 571.721 lei.

In anul fiscal anterior declaratiei de avere din iulie 2012, Chereches a avut venituri de 18.929 ca deputat si 22.881 din functia de primar la Baia Mare.

Potrivit declaratiei de interese, Catalin Chereches este presedinte membru asociat la Fundatia “Dorel Chereches”, asociat la VDC Holding SRL, unic asociat la VDC Medical SRL, actionar la SC SEVARO SA, asociat la SC M&C Consulting SRL si membru al Asociatiei Rivulus Fashion.

* Al doilea primar din Baia Mare cercetat penal *

In 2010, primarul municipiului Baia Mare, din acea perioada, Cristian Anghel, a fost ridicat de politisti de la locuinta sa, fiind pusa astfel in aplicare sentinta Curtii de Apel Cluj-Napoca, prin care edilul a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare pentru fapte de coruptie.

Anghel a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu in forma calificata. Dosarul a fost trimis instantei in anul 2006, procurorii propunand condamnarea acestuia la 15 ani de inchisoare, si s-a judecat la Tribunalul Maramures, care a dat un verdict favorabil alesului baimarean. Acesta a fost atacat insa de DNA, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj.

Procurorii anticoruptie i-au imputat edilului un prejudiciu de aproximativ 400.000 euro dupa ce Consiliul Local Baia Mare a aprobat achizitionarea unui bloc la pretul de 544.500 euro de la o asociatie familiala. Aceasta din urma cumparase imobilul cu putin timp inainte de a se face tranzactia cu municipalitatea, cu numai 150.000 euro. Proprietarul initial al cladirii sustine ca, inainte de a o vinde asociatiei familiale, trimisese o oferta Primariei Baia Mare, dar nu a primit niciun raspuns.

Comentarii

comentariu

About the Author

-