Published On: mar, Iun 18th, 2013

Brailenii pot opta pentru buletine biometrice de la 1 iulie

AR-buletin-biometric copyIncepand de luna viitoare, brailenii pot opta pentru noile acte de identitate. Acestea vor fi realizate dupa modelul european, vor fi mai mici, iar cine doreste, poate cere o carte de identitate electronica ce va contine un cip si amprenta titularului.

Specialistii din cadrul Ministerului de Interne au declarat ca buletinul electronic nu va fi impus: “Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului”, a explicat Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor.

Cartea de identitate normala va contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnologie laser, precum si elemente de particularizare si de siguranta. Printre acestea se vor numara numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia titularului, CNP, adresa de domiciliu. Cartea de identitate electronica va fi de tip smart card. Aici se inscriu, in plus, date in format electronic, si va avea si un cip cu certificate digitale si date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala, dar si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

Amprentele se colecteaza numai cu acordul expres al solicitantului cartii electronice de identitate sau, in cazul minorilor, numai cu acordul expres al parintilor. In cazul cartii electronice de identitate/rezidenta, de tip smart card, aceasta contine, suplimentar, date in format electronic, astfel: datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului; prenumele parintilor titularului; certificate digitale; date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

Atat cartea de identitate, cat si cartea electronica de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm, informatiile fiind tiparite atat pe fata, cat si pe verso. Pentru comparatie, cartile de identitate care sunt eliberate in prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) si informatiile sunt tiparite numai pe fata documentului.

In ce priveste valabilitatea, noile carti de identitate sunt valabile patru ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, si cinci ani dupa implinirea varstei de 18 ani.

Comentarii

comentariu

About the Author

-