Published On: lun, Iun 3rd, 2013

Braila si Galati se bat pentru podiumul rau-platnicilor

rau platnici la credite* Cuantumul restantelor la credite facute de cetatenii tarii a ajuns la 31 de miliarde de lei in luna aprilie, inregistrand o crestere de 30% fata de anul anul trecut * Dupa ce una dintre marile uzini, “Oltchim” a intrat in insolventa, Valcea a devenit judetul cu cel mai mare procent al restantelor in total credite * Pentru ocuparea unui loc fruntas in clasamentul rau-platnicilor se bat si judetele Braila si Galati *

Restantele la credite ale firmelor si gospodariilor au atins pragul de 31 miliarde in aprilie 2013, in crestere cu 30% fata de nivelul de 24 de miliarde lei inregistrat in aprilie 2012. Soldul creditelor a scazut de la 227 de mild. lei la 222 de mild. lei in acest interval.

Platile neachitate la timp se refera doar la principalul datorat, adica suma efectiv imprumutata si nereturnata, si nicidecum la dobanzile si comisioanele aferente creditului, si sunt inregistrate de la prima zi de intarziere la plata.

Cel mai mare procent al restantelor in total credite este inregistrat in judetul Valcea, acesta fiind de 29%. In aprilie 2013 erau inregistrate restante de 850 de mil. lei, fata de un nivel al creditelor de 2,9 mild. lei. Restantele erau in urma cu un an de doar 271 de mil. lei si rata in total credite era de 9%, sub media de 10% pe tara de la acel moment. Datele sunt afectate de problemele de la combinatul Oltchim, care in acest moment se afla in insolventa, avand mari datorii la banci.

Al doilea judet in care firmele si populatia au neplati foarte mari la banci este Salajul. Rata in total credite era de 24% la nivelul lunii aprilie 2013, in crestere de la 18% fata de 2012, cand Salajul era judetul cu cel mai prost raport pentru banci. Pe cel de-al treilea loc se afla judetul Suceava, fiind urmat destul de repede de judetul nostru vecin, Galati, si de Bistrita-Nasaud, acestea inregistrand fiecare ponderi 19 – 20% a restantelor in total credite, fata de o medie de 15% cat se contoriza in urma cu un an.

O explozie a creditelor restante s-a inregistrat si in Timis si Alba, dar si in Braila. Judetul nostru a acumulat un procentaj de 16% a platilor ce nu au fost facute la banci, anul trecut, in aceeasi perioada de referinta fiind vorba de doar 13%.

La polul opus, cea mai redusa rata a restantelor in total credite sunt inregistrate in Gorj (6%), Dambovita (7%), Teleorman (9%) si Tulcea (9%), acestea avand si un sold al creditelor redus.

Comentarii

comentariu

About the Author

-