Published On: Soare, Iun 16th, 2013

Basescu SE INTOARCE: Cu Ponta nu e reevaluare. Ce facem fiecare in casa e problema noastra

basescu2Presedintele Traian Basescu a participat, duminica, la una dintre cele mai cunoscute emisiuni-interviu din Romania. Basescu a discutat si subiecte politice, dar si subiecte ce privesc societatea romaneasca in ansamblu.

“Protestez fata de introducerea stemei pe tricolor”

Seful statului a criticat vehement modul in care este modificata Constitutia, dar si unele dintre amendamentele aprobate de Comisia condusa de Crin Antonescu.

Protestez public fata de introducerea stemei pe tricolor. Romania are o Constitutie buna, moderna. Nicio prevedere a Noii Constitutii nu imi este aplicabila. Nu mi se pot modifica atributiile. Categoric vor aparea situatii care pot duce la blocarea statului. Unii spun ca am folosit Constitutia in alegerile din 2009, dar practic romanii au separat foarte clar referendumul de alegeri”, a declarat Basescu.

Referendumul anuntat de presedinte in urma cu cateva zile a declansat o ampla dezbatere publica. Traian Basescu a lamurit si acest aspect.

“La referendum este un raspuns validat pe care actuala majoritate nu il recunoaste si cred ca principalul obiectiv al oricarui politician responsabil este sa arate ca nu se poate trece peste un referendum validat. Daca oamenii vor respinge referendumul, va fi un esec al meu, pe care mi-l asum. Daca Constitutia nu va reflecta referendumul din 2009 , eul il voi declansa”, a precizat Basescu.

Despre Ponta: “Nu e o reevaluare, ne stim bine unul pe altul”

Seful statului a vorbit si despre relatia cu primul-ministru Victor Ponta: “Discutiile mele cu premierul sunt extrem de deschise. Vorbim destul de des, de cel putin 2-3 ori pe saptamana, si ne si intalnim. Nu e vorba despre o reevaluare, ne stim foarte bine unul pe altul, nu cred ca ne schimbam punctele de vedere, dar politica ne-a obligat sa colaboram”.

“Eu am un pact de coabitare cu USL, cu Parlamentul, dar presedintele si Guvernul trebuie sa coopereze pentru ca altfel aruncam tara in aer“, a mai precizat presedintele.

Presedintele Romaniei a atins si subiectul Mecanismului de Cooperare si Verificare, care a criticat Guvernul pentru existenta unor ministri cu dosare penale in cabinetul Ponta, precizand ca a discutat cu premierul situatia lui Relu Fenechiu.

“Cred ca in decembrie vom obtine un rezultat bun daca Guvernul ia toate punctele care ii revin si le rezolva, inclusiv cele care vizeaza ministrii cu dosar penal in instanta, care trebuie sa plece din Guvern. Am vorbit cu premierul despre acest lucru acum vreo 3 saptamani si mi-a spus ca lucrurile se vor rezolva. Este clar ca exista niste sensibilitati politice. Se pare ca liberalii tin foarte mult la Fenechiu in Guvern”, a mentionat Traian Basescu.

Presedintele a atacat dur si dezbaterea publica referitoare la amendamentul din Constitutie care a fost discutat, legat de casatoriile intre persoane de acelasi sex.

“Eu sunt de acord cu libertatea fiecarui om sa faca ce vrea cu viata lui, inclusiv cu aceasta, pentru ca ce facem fiecare intre peretii casei este problema noastra. A reglementa acest lucru prin Constitutie este o mare greseala. Fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui. Eu sunt crestin ortodox si respect perceptele crestinismului si ortodoxiei”, a mai declarat seful statului.

Referitor la ce va face dupa incheierea mandatului de la Cotroceni, Basescu a spus clar ca dupa terminarea mandatului se va ocupa de Miscarea Populara.

Comentarii

comentariu

About the Author