Published On: joi, Iun 6th, 2013

Bannerele publicitare nu au ce cauta pe cladirile deteriorate

banner pe cladire* Deputatul PDL Elena Udrea vrea ca pe imobilele aflate in stare avansata de degradare sa nu se mai amplaseze  bannere publicitare *

Ieri, in cadrul plenului Parlamentului a fost adoptata o lege initiata de deputatul PDL Elena Udrea. Actul normativ prevede interzicerea instalarii si autorizarii mijloacelor de publicitate, adica a bannerelor publicitare pe cladirile care se afla in stare avansata de deteriorare. Asta pentru ca acestea pot afecta structura de rezistenta a imobilelor. In plus, firmele de panotaj nu vor mai avea voie sa amplaseze publicitate in parcuri, pe arbori, in parcurile si rezervatiile naturale, dar nici pe sediile institutiilor publice, pe asfaltul drumurilor, precum si in alte locuri unde administratia locala decide acest lucru.

Sanctiunile pentru nerespectarea acestor prevederi legale vor fi cuprinse intre 500 de lei, minimul pentru persoanele fizice care incalca legea, pana la 50.000 de lei, cuantumul maxim prevazut pentru sanctionarea firmelor de afisaj sau a detinatorilor de vehicule de transport in comun.

Pentru un primar care incalca obligatiile care-i revin prin acest proiect de lege, amenda poate fi cuprinsa intre 10.000 de lei si 15.000 de lei.

“Potrivit legii, centrele istorice, monumentele, cladirile monumente istorice nu mai permit niciun fel de publicitate, bineinteles nici cea electorala. A durat ceva pana la adoptarea acestui act normativ pentru ca interesele sunt majore. Au existat presiuni de la nivel inalt pentru blocarea acestuia, dar ma bucur ca parlamentarii au inteles ca pana la urma, amplasarea iresponsabila a panotajului afecteaza sanatatea publica, buna functionare a serviciilor si instalatiilor publice, dar si aspectul estetic al orasului”, a spus Elena Udrea.

Legea a avut un parcurs dificil, in conditiile in care initiativa depusa de Elena Udrea a fost atacata chiar si la CCR de catre USL. Initiata in decembrie 2010, atunci cand Udrea indeplinea functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, legea a fost promovata de guvernul Boc. Aceasta a fost insa contestata la Curtea Constitutionala de catre USL si mai mult, impotriva sa au fost desfasurate numeroase campanii de presa dirijate de firme de panotaj cu interese majore in Bucuresti. Cu toate acestea, legea a fost adoptata azi de Camera Deputatilor cu 263 voturi pentru, 1 vot impotriva si 2 abtineri.

Comentarii

comentariu

About the Author

-