Published On: Soare, Iun 2nd, 2013

Arma geniu, sarbatorita cu laude si demonstratii militare

sefi ai Brigazii 10 Geniu* Vineri, cu ocazia implinirii a 154 de ani de la infiintarea armei geniu (31 mai 1859) si a 11 ani de la infiintarea Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos” (01 iunie 2002), au avut loc o serie de manifestarile in cazarma Brigazii * Dupa ce militarii prezenti la eveniment au participat la prezentarea istoricului armei geniu si a Brigazii 10 Geniu, acestia au fost invitati sa vizioneze sala de tradintii, biblioteca si spatiile de instruire * La vizitarea platformelor cu tehnica, desfasurarea exercitiilor demonstrative cu armament din dotare, cautarea explozivilor cu ajutorul cainilor EODD au participat si copiii personalului unitatii *

In ultima zi a saptamanii trecute, cadrele militare care activeaza si au activat in cadrul Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos” au sarbatorit cei 154 de ani de existenta a armei geniu si 11 ani de la infiintarea Brigazii.

colectiv Brigada 10 GeniuIn Clubul unitatii a avut loc, pentru inceput, o scurta prezentare a istoricului armei geniu, dar si a existentei Brigazii 10 Geniu, eveniment la care au luat parte militarii activi, in rezerva si retragere. Dupa aceea, s-a vizionat un film referitor la activitatea genistilor braileni, in cei 11 ani de existenta. Cu incepere de la orele 12.00, a avut loc vizitarea platformelor cu tehnica, desfasurarea exercitiilor demonstrative cu armament din dotare, cautarea explozivilor cu ajutorul cainilor EODD au participat si copiii personalului unitatii.

Dupa cum a precizat maiorul Silviu Gimiga, ofiterul de informare si relatii publice al Brigazii, necesitatile impuse de dezvoltarea si modernizarea organismului militar romanesc, conjugate cu cele ale economiei nationale, l-au determinat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza si pe ceilalti factori de decizie militara sa puna bazele unor arme noi: infiintarea armei Geniului prin crearea in anul 1859 in Moldova a primei subunitati romane de geniu, Batalionul 1 Geniu, prin abrobarea data la 31 mai 1859 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe Raportul Consiliului de Ministrii nr. 1902. Un an mai tarziu, corpul de geniu instituit prin ordonanta din 31 mai 1859, va spori prin infiintarea unui al doilea batalion in Tara Romaneasca, care impreuna cu cel din Moldova vor constitui intaiul regiment de geniu. Primele batalioane de geniu ale ostirii romane aveau un efectiv de 1.000 de oameni fiecare, impartiti in patru companii. Comandant al acestor subunitati a fost numit capitanul, ulterior maiorul, Panait Donici, care s-a numarat printre organizatorii trupelor de geniu din tara noastra.

ziua armei geniu 1“In ajunul razboiului de independenta, organizarea batalionului de geniu devenise complexa, cuprinzand un stat major, un pluton independent, o scoala a trupei geniului, cinci companii (patru de sapatori minari si una de pontonieri). Fiecare companie de sapatori minari cuprindea o sectie de telegrafie si trei sectii de sapatori minari si lucratori de cai ferate. Pe langa instructie, trupele de geniu au participat la executarea de lucrari la diferite unitati militare, la construirea de cazarmi, spitale, ateliere, depozite, remize, tabere pentru instructia intrunita a trupelor precum si la ridicarea unor obiective ale economiei nationale. In timpul razboiului de independenta din 1877 – 1878, trupele de geniu au contribuit atat prin lucrarile executate, cat si prin jertfe de sange la obtinerea victoriei de la Plevna impotriva imperiului otoman. Printre misiunile pe care le-au indeplinit se numara: lucrarile de fortificatii executate pe malul Dunarii in sectoarele Calafat, Ciuperceni, Poiana Mare, Rast, Bechet, Corabia, Izlaz si altele; intinderea podului de vase peste Dunare, la Silistioara – Magura intre 14 – 31 august 1877; organizarea si executarea lucrarilor de fortificatii  din zona Plevnei si asigurarea comunicatiilor pentru nevoile trupelor romanesti si rusesti din zona.

ziua armei geniu 2In anul 1884, Regimentul 1 Geniu a trecut la o noua organizare, avand patru batalioane a cate patru companii si o companie aerostatii. In anul 1887 arma geniului a suferit o modificare substantiala, influentand pozitiv atat activitatea celorlalte arme, cat si a comandamentelor de corp de armata si divizii. Necesitatile de cadre erau asigurate de cele doua scoli militare de specialitate, Scoala speciala de artilerie si geniu si Scoala speciala de aplicatii de artilerie si geniu, infiintata in anul 1881. Temeinica pregatire de specialitate a ofiterilor genisti romani a fost probata de executarea unor lucrari de fortificatii de mare amploare, precum ar fi: fortificarea cetatii Bucuresti (1882 – 1899) executata de Regimentul 1 Geniu comandat de colonelul Anton Berindei; regiunea intarita Focsani – Namoloasa – Galati (1888 – 1893), executata de Regimentul 2 Geniu, comandat de colonelul Zamfir Gheorghiu. Intre 1908 – 1913 au fost luate masuri pentru perfectionarea organizatorica a armei geniului, care cuprindea serviciul de geniu si trupele de comunicatii in cadrul carora gasim o mare varietate de subunitati de specialitate: sapatori minari, poduri, pontonieri, cai ferate, telegrafie, aerostatii, automobile, sectii de porumbei”, a precizat maior Silviu Gimiga.

* Actele de vitejie a ostasilor reprezentate de monumentele ridicate in cinstea lor *

ziua armei geniu 4Primul razboi mondial a marcat un alt moment pentru afirmarea comandantilor si trupei de geniu care au contribuit la obtinerea marilor succese din vara fierbinte a anului 1917. Jertfele genistilor in acest razboi sunt estimate la aproape 1.000 de morti si mult mai multi raniti. Pentru comportarea lor eroica, vitejeasca, vrednica de lauda, peste 100 ofiteri genisti au fost decorati cu ordine si medalii de razboi. In memoria eroilor armei geniului din razboiul de reintregire a neamului, in Bucuresti a fost ridicat un impresionant monument. Elementul dominant al momentului, care infatiseaza si simbolizeaza chintesenta tariei armatei romane, sufletul mare, mandru si generos al soldatului roman, este Leul, rege al fortei, dar si al frumusetii, stand biruitor, intr-o miscare triumfala, cu labele din fata pe trofeele cucerite de la inamic: arme, scuturi, teava unui mortier, peste care se desfasoara faldurile unui drapel.

Ziua Armei GeniuSpecificul armei este redat prin statuile a patru chipesi ostasi genisti, reprezentand specialitatile: pionieri, cai ferate pontonieri si telefonisti-telegrafisti. Pe soclu se afla inscriptia: “Spuneti generatiilor viitoare ca noi am facut suprema jertfa pe campurile de bataie pentru intregirea neamului”, iar intr-un medalion montat pe treptele monumentului sta scris: “Eroilor din arma Geniului 1916 – 1919”. Monumentul Geniului, sau “Leul”, cum este cunoscut, a fost ridicat cu fondurile rezultate din contributia voluntara a tuturor ofiterilor de geniu din armata romana, fara nici o subventie din partea Ministerului de Razboi sau a Statului. Pregatirea temeinica, inteligenta, inventivitatea, ingeniozitatea si spiritul organizatoric au facut ca din randul ofiterilor de geniu sa se ridice personalitati ce au avut inalte responsabilitati atat in armata cat si in administratia de stat.

Ziua Armei Geniu (1)Dupa al doilea razboi mondial trupele de geniu au cunoscut diferite modificari, au indeplinit numeroase misiuni perfectionandu-si necontenit pregatirea de specialitate. De la infiintarea lor, trupele de geniu au participat in proportii mereu crescande la construirea unor mari obiective economice si sociale, la pregatirea teritoriala pentru nevoile de aparare. Astfel, genistii au participat efectiv la executarea unor lucrari de utilitate publica si a unor obiective economice, activitate care s-a impletit armonios cu activitatea de instructie, de pregatire militara a efectivelor. Prestigiul armei noastre este  in mod onorant completat si de  participarea acesteia inainte de 1990 la marile constructii realizate in acea perioada istorica: platforme industriale, modernizari portuare, irigatii, Transfagarasanul si Canalul Dunare – Marea Neagra, dezvoltarea sau intretinerea retelei de drumuri si cai ferate in toata tara.

* Brigada 10 Geniu, un istoric de invidiat *

ziua armei geniu 3La 1 iunie 2002 a luat fiinta Brigada 10 Geniu, in subordinea Corpului 10 Armata Teritorial. In cursul aceleiasi luni, in perioada 10 – 24 iunie 2002, s-a realizat organizarea structurala si au fost luate in subordine Batalionul 96 Geniu, Batalionul 3 Geniu, Batalionul 72 Treceri, Batalionul Nave Treceri Fluviale, Cercul Militar Braila, Muzica militara, Caminul militar si Comenduirea de garnizoana Braila.

“Infiintarea Comandamentului Brigazii 10 Geniu in garnizoana Braila, deloc intamplatoare, avand in vedere traditia neintrerupta a genistilor pe aceste meleaguri incepand cu 6 iunie 1886, a reprezentat materializarea conceptiei privind sprijinul genistic a actiunilor militare, in deplina concordanta cu diversitatea misiunilor si provocarilor actuale. Primul comandant al Brigazii 10 Geniu a fost Generalul de brigada David Alexandru. In perioada 1 august 2005 – 16 decembrie 2008 la comanda Brigazii a fost numit Generalul de brigada Tofan Mihai, iar in perioada decembrie 2008 – ianuarie 2011 Brigada a fost sub sefia Generalului de brigada Ionita Ariton. Incepand cu data de 27 ianuarie 2011, comandant al Brigazii 10 Geniu <Dunarea de Jos> este col. prof. univ. dr. Mircea Vladu. La 1 iunie 2007, ca recunoastere a muncii si valorii colectivului, Brigazii 10 Geniu i-a fost conferit Ordinul <Virtutea Militara> in grad de cavaler, cu insemn pentru militari. Rezultatele foarte bune obtinute au fost posibile datorita nivelului superior de profesionalizare al personalului brigazii si modului de implicare a intregului colectiv pentru indeplinirea misiunilor specifice, ceea ce reprezinta in fapt garantia ca sunt conditii propice pentru realizarea obiectivelor asumate la nivelul cerintelor si asteptarilor ce decurg din statutul de elita pe care l-a obtinut prin oamenii sai, Brigada 10 Geniu <Dunarea de Jos>. Genistii si-au adus un aport considerabil in perioada inundatiilor care au avut loc atat pe teritoriul judetului nostru, cat si pe teritoriul altor judete vecine, dar si cand nametii au acoperit sute de gospodariile brailene. De cate ori a fost necesara interventia genistilor, Brigada 10 Geniu a fost in prima linie si a dat o mana de ajutor autoritatilor locale si cetatenilor aflati la greu. In prezent, Brigada 10 Geniu „Dunarea de Jos” se prezinta ca una din structurile de elita a armatei Romaniei, cu o pozitie apreciata si bine definita in cadrul comunitatii locale, cu o bogata traditie si experienta dobandite in misiuni externe si pe teritoriul national, cu personal bine instruit si motivat pentru a actiona cu toata priceperea si daruirea la realizarea obiectivelor viitoare de operationalizare”, a precizat lt.-col. Florentin Cucu.

col Mircea vladu“Este un moment important ca si de aceasta data sa aducem multumirile noastre tuturor colectivelor si comandantilor, care au depus efortul pentru ca astazi aceasta mare unitate sa poata sarbatori 11 ani de infiintare. Multumiri le datoram colectivului si comandantului fostului Regiment 72 Geniu, col. Dumitru Micu, pentru ideea constituirii unei brigazi Geniu la Braila. Din pacate, col. Micu nu a mai putut sa participe in continuare la constructia noii brigazi, pentru ca a iesit la pensie. Insa, o parte din colectivul pe care l-a condus se regaseste si astazi aici. Unul dintre oamenii care si-au depus efortul este col. Aurel Mainea, care a fost sef al Statului Major, trecand  in rezerva mai devreme decat ar fi trebuit. Multumim de asemenea si colectivelor si comandantilor care au urmat. Toti au pus pietricica langa pietricica la infiintarea Brigazii, iar noi, care suntem astazi aici, nu am facut nimc altceva decat sa pastram ceea ce au facut inaintasii nostri, contribuind si noi la dezvoltarea Brigazii”, a precizat generalul de brigada col. prof. univ. dr. Mircea Vladu, comandantul Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos”.

Mentionam ca in structura Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos” se afla 5 batalioane: Batalionul 72 Geniu “Matei Basarab”; Batalionul Nave Treceri Fluviale; Batalionul 136 Geniu “Apulum”; Batalionul 52 Geniu “Tisa” si Batalionul 110 Sprijin Logistic ,,Maresal Constantin Prezan”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-