Published On: Soare, Iun 9th, 2013

Aproximativ 100.000 de credite pentru „Prima Casa”

prima-casaProgramul “Prima casa“ a reusit sa vanda 92.000 de credite ipotecare cu garantia statului, lucru care a adus in visteria bancilor o suma de 3,6 miliarde de euro in ultimii patru ani, jumatate din aceasta valoare fiind riscul asumat de stat.

Creditul ipotecar cu garantia statului a fost singurul canal prin care bancile au finantat economia in perioada de criza, tendinta fiind mai degraba de reducere a expunerilor in contextul in care finantarea ieftina venita din afara tarii in perioada de boom economic s-a oprit brusc.

Cele mai multe credite “Prima Casa” s-au acordat in cursul anului trecut, un numar de 27.000 clienti optand pentru un astfel de imprumut. Soldul creditelor ipotecare cu garantia statului in 2012 a fost de 1,01 miliarde de euro.

Bancile mai au in prezent la dispozitie aproximativ 160 milioane de euro pentru credite ipotecare garantate de stat, programul „Prima casa“ urmand sa ajunga la final dupa epuizarea garantiilor ramase in cazul in care guvernul nu aproba un nou plafon. Plafonul de garantii a fost suplimentat ultima data in luna ianuarie, cu suma de 200 mil. euro.

Comentarii

comentariu

About the Author

-