Published On: mar, Iun 4th, 2013

Dedu: “Visul meu este ca handbalul romanesc sa redevina ce a fost”

Alexandru DeduLiga Profesionista de Handbal si-a desemnat saptamana trecuta presedintele. Alexandru Dedu a fost ales in functia de presedinte al LPH, pe o durata de 4 ani.

Dedu, in varsta de 42 de ani, fost international al Romaniei, de trei ori castigator al Cupei Campionilor cu Barcelona a acordat un interviu pentru Infobraila in care ne-a povestit care este rolul Ligii Profesioniste de Handbal si ce anume ar schimba in handbalul romanesc.

La inceputul anului 2012 a fost infiintata Liga Profesionista de Handbal, acolo unde, pana saptamana trecuta interimar a fost acelasi Alexandru Dedu.

Cu o alta mentalitate si cu o alta viziune asupra handbalului, Dedu ne-a povestit cum a inceput el acest sport, ce sacrificii a facut pentru a ajunge la performanta si, cel mai important, ce are de gand sa schimbe in handbal, acum ca este la sefia LPH.

“Mi-a placut handbalul de mic. La 10 ani, tatal meu m-a dus la CS CD Gherea, acolo unde antrenor la juniori era profesorul Ion Nicolae. Am renuntat la multe pentru handbal dar, in momentul in care iti place ce faci, nu exista sacrificii. Gandind din “afara cutiei”, vreo 25 de ani nu am avut vacante si weed-end-uri, au fost accidentari, interventii chirurgicale, etc. Oricum, cand am tras linie, am fost multumit si fara regrete”, a declarat Alexandru Dedu.

In cei trei ani cat a jucat la FC Barcelona, Alexandru Dedu a cunoscut cele mai mari satisfactii in plan sportiv. A cucerit de trei ori Cupa Campionilor Europeni cu echipa catalana, titlul de campion al Spaniei si Supercupa Europei, fiind felicitat personal de Juan Carlos, regele Spaniei, si de sotia acestuia, regina Sofia. “La FC Barcelona am simtit gustul performantei. Acest Club mi-a schimbat la 180 grade mentalitatea de sportiv si de om”, a precizat acesta.

Ca si sportiv Alexandru Dedu este cunoscut in intreaga lume. Acum, dupa ce a parasit terenul, dupa o viata de performanta, tot ce-si mai doreste e sa ajute handbalul romanesc si pentru asta s-a intors in tara natala. “Iubesc mult handbalul. A fost si este viata mea. Visul meu este ca handbalul romanesc sa redevina ce a fost si vreau sa pun umarul la indeplinirea acestui deziderat. M-am intors in Romania fiindca este tara mea. Nici o secunda nu mi-am facut planuri sa raman in una din cele 4 tari in care am jucat. Dovada ca toti banii castigati, i-am investit in Romania”, a declarat Dedu.

Venit cu o alta mentalitate din afara tarii, Alexandru Dedu ne-a spus ce mai trebuie schimbat la handbalul romanesc pentru a ajunge la valoarea celui de peste hotare. “Trebuiesc schimbate multe. As incepe cu legile nefavorabile sportului de performanta si as termina cu mentalitatile invechite in legatura cu tot ceea ce inseamna handbalul astazi”, a precizat acesta. Intrebat unde este mai greu, pe teren sau la sefia LPH, Dedu a declarat: “Inclin sa cred ca in momentul in care deciziile tale influenteaza si alte vieti, nu doar a ta, lucrurile sunt mai complicate”.

Trecand de la viata de sportiv la cea de presedinte al Ligii Profesioniste de handbal, Alexandru Dedu ne-a explicat ce reprezinta LPH si care este rolul ei. “Liga Profesionista este o asociere a cluburilor care activeaza in Liga I masculin si feminin. Rolul ei este sa apere interesele cluburilor amintite si sa reglementeze, organizeze si controleze competitia cea mai importanta din Romania, Liga I”, a precizat Alexandru Dedu.

Pentru ca Liga Profesionista de handbal sa organizeze Liga I atat la masculin cat si la feminin, cluburile trebuie sa respecte anumite reguli. Cluburile care sunt in Liga I trebuie sa devina profesioniste iar pentru asta au nevoie de o licenta, de un act de atestare emis de F.R. Handbal, care certifica indeplinirea conditiilor si cerintelor impuse in regulament, de catre cluburile solicitante de licenta. Pe langa aceasta licenta, cluburile trebuie sa respecte si anumite cerinte si anume: sa faca dovada ca detine in proprietate sau cu orice alt titlu valabil, cel putin o baza sportiva pentru antrenament sau pentru competitie; clubul sportiv trebuie sa aiba in lot cel putin 7 (sapte) sportivi legitimati care detin licenta de handbalist profesionist; sa faca dovada ca dispune de resurse financiare pentru plata salariilor, pregatirea sportiva si derularea calendarului sportiv. In cazul cluburilor sportive existente la data intrarii in vigoare a HG nr. 666/05.06.2003, care se transforma in societati comerciale sportive pe actiuni, acestea sa aiba statutul de structura sportiva recunoscuta de MTS in conditiile legii 69/2000 cu modificarile ulterioare. De asemenea Cluburile Sportive trebuie sa achite o taxa de licentiere in valoare de 3000 RON conform hotarari CA nr. 15/14.06.2011.

alexandru-deduPentru viitor, Alexandru Dedu are un plan important de pe scaunul de presedinte al Ligii profesioniste de Handbal, acela de a readuce handbalul romanesc la ceea ce a fost odata.

“Asa cum am mai spus, doresc ca handbalul romanesc sa redevina ce a fost. Pentru asta trebuie sa constientizam unde ne aflam in momentul de fata, sa ne propunem obiective reale si sa facem strategii pentru obtinerea lor. Cred ca este un bun moment sa invatam de la altii, asa cum si altii au invatat de la noi’, a precizat Dedu.

In cadru Adunarii Generale a Ligii profesioniste de handbal, s-a stabilit atat viitorul presedinte, pe un mandat de 4 ani, in persoana lui Dedu cat si membrii Biroului Executiv unde vicepresedinti sunt Marian Munteanu, Ali Nurhan iar membrii biroului sunt Arpad Csaba Benedek, Constantin Flaviu Sasaeac, Nicolae Luca si Daniel Kotecz.

Prezent la Adunarea Generala a Ligii Profesioniste de Handbal, presedintele FRH, Cristian Gatu l-a sustinut pe Alexandru Dedu pentru noul mandat de 4 ani. “Domnul Gatu nu-l sprijina pe Dedu, dansul sprijina LPH si considera ca Liga I organizata de LPH contribuie la constientizarea cluburilor si le obliga pozitiv in efortul comum de dezvoltare a handbalului”, a declarat Dedu.

In ceea ce priveste competitia interna, atat la masculin cat si la feminin presedintele LPH a precizat faptul ca: “Primul lucru care trebuie facut, si se poate face reletiv repede, este cresterea competitivitatii competitiei interne. Deja s-au luat masuri in legatura cu acest lucru prin play-off, play-out care vor avea loc incepand cu sezonul urmator”.

Doua brand-uri mari din handbalul romanesc sunt la poluri opuse. Oltchim, campioana ani la rand, echipa care a reprezentat Romania in competitiile mari din Europa se afla acum pe marginea prapastiei. La polul opus se afla Minaur, echipa care a scris istorie in Romania de-a lungul anilor si care acum, cu ajutorul autoritatilor de acolo, vrea sa redevina echipa de aur a Romaniei. Alexandru Dedu a comentat pentru Infobraila schimbarile care au avut loc la cele doua echipe. “In ceea ce priveste Minaurul, cred ca este un pas normal pentru Gheorghe Covaciu. Este un proiect frumos la Baia Mare cu sprijinul autoritatilor. Toti ne dorim un Minaur puternic dar depinde de ei. Un Brand ca Minaur promoveaza competitia si implicit LPH. Cat despre Oltchim pot spune ca performanta nu inseamna doar o investitie masiva. Acest lucru este o prima conditie. Trebuie timp pentru a forma o adevarata echipa, sudata si devotata. Au mai existat sincope in viata Oltchimului. Depinde de conducerea echipei si de autoritatile locale ca acest impas sa fie trecut cat mai repede”, a declarat presedintele LPH.

Sezonul trecut, Liga Profesionista a organizat Cupa LPH la masculin, competitie care a ajutat atat la promovarea Ligii cat si a echipelor participante. “In masura in care membri LPH doresc acest lucru, vom organiza Cupa LPH si la masculin si la feminin in sezoanele urmatoare”, a precizat Dedu.

In ceea ce priveste obiectivele lui Dedu la sefia LPH acesta a declarat: “Ca si obiective imediate, imi doresc ca toate echipele participante in Liga I sa devina membre ale LPH. Imi doresc ca LPH sa organizeze Liga I. Ca si obiective pe termen mediu, doresc o mai mare competitivitate in esalonul cel mai important al handbalului romanesc. Lucru care ar atrage beneficii atat sportive cat si economice”, a incheiat presedintele Ligii Profesioniste de handbal, Alexandru Dedu.

Carte de vizita Alexandru Dedu

Data/locul nasterii: 1971/Ploiesti

Palmares:

Poli Timisoara (1989-1991) – campion national,

Steaua (1991-1995) – de doua ori campion national,

Istres (Franta, 1996),

Barcelona (Spania, 1996-1999) – trei Cupe ale Campionilor Europeni, 2 Supercupe ale Europei si 3 titluri nationale,

Wuppertal (Germania, 1999-2000),

Porto (Portugalia, 2000-2004) – 3 titluri nationale,

Pontevedra (Spania, 2005);

Nationala Romaniei (240 de meciuri)

Comentarii

comentariu

About the Author

-