Published On: lun, Iun 10th, 2013

AFM distribuie un sfert din numarul total de vouchere pentru Programul Rabla

rabla 1* Administratia Fondului pentru Mediu va pune la dispozitia colectorilor, intr-o prima etapa a Programului Rabla 2013, un sfert din numarul total de tichete valorice prevazute pentru acest an, in cazul epuizarii stocului de catre acestia fiind nevoie de o cerere de suplimentare *

Conform Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national, in prima etapa vor fi distribuite maximum 25% din numarul total de tichete, in functie de numarul masinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judetene si tinand cont de statisticile realizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/.

In situatia in care colectorii epuizeaza stocul de tichete primit initial, acestia pot depune o cerere de suplimentare la AFM, dar numai dupa consumarea voucherelor primite initial atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice si operatorii economici fara personalitate juridica.

Fondul pentru Mediu mentioneaza, totodata, faptul ca distribuirea tichetelor solicitate se face din stocul disponibil la nivel national pentru persoanele fizice, pana la epuizarea acestuia si in limita stocului alocat de catre AFM. In baza cererii de distribuire depuse, Administratia poate transmite cel mult 200 de tichete, la fiecare cerere.

In cazul in care voucherele destinate proprietarilor persoane fizice nu sunt eliberate in termen de cel mult 30 de zile lucratoare de la data distribuirii, acestea se restituie la Fondul pentru Mediu in vederea redistribuirii. AFM isi rezerva dreptul sa excluda din program un colector sau sa anuleze tichetele distribuite daca acesta nu restituie voucherele care au depasit termenul de distribuire.

Cei interesati sa-si caseze masinile prin Programul Rabla pot face acest lucru incepand de luni, 10 iunie. In cadrul programului din acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achizitionarea unui autovehicul nou, fata de trei tichete cate se utilizau in anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, fata de 3.800 lei, cat valora in 2012.

Fondul pentru Mediu va emite, in acest an, 20.000 de tichete pentru Programul ‘Rabla’, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice si 3.000 de tichete pentru institutiile publice. Pentru sesiunea 2013 se va utiliza un singur tichet valoric pentru achizitionarea unui autovehicul nou, fata de trei tichete cate se utilizau in anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, fata de 3.800 lei, cat valora in 2012.

Cumularea eco-tichetului cu tichetul Rabla este posibila in cazul achizitionarii unui autovehicul electric, iar pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul se ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei pentru: cumpararea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, a unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii ce CO2 mai mica de 100g/km sau achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. La achizitionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe langa prima de casare, o reducere in cuantum de maximum 1.000 lei, rezultata prin cumulul a cel mult doua eco-bonusuri.

Termenul in care proprietarul unui autovehicul obtine certificatele de distrugere, de radiere si tichetul va fi de maxim 10 zile. In termen de cel mult 45 de zile, cei care doresc sa-si achizitioneze un autovehicul si detin un tichet valoric il pot depune la producatorul/dealerul auto acceptat in program, fara a depasi termenul de 20 noiembrie 2013.

Comentarii

comentariu

About the Author

-