Published On: mie, Mai 29th, 2013

Zilierii din Braila “vizitati” de ITM si Garda Financiara

Share This
Tags

La nivelul judetului Braila pentru care beneficiarii de lucrari au depus extras al Registrului de evidenta a zilierilor sunt: agricultura – 108.445; vanatoare si pescuit – 8.958; silvicultura – 27.326; piscicultura si acvacultura – 576; pomicultura si viticultura – 11.701; manipulare marfuri – 4.159; intretinere si curatenie – 3.241; zootehnie – 3.352. Un numar de 205 angajatori fiind inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Braila un numar de 164.340 pozitii, reprezentand 10.050 de zilieri.

Legat de respectarea angajatorilor a dispozitiilor Legii nr. 52/2011 privind intocmirea, completarea si depunerea acestuia inspectorii de la ITM Braila au efectuat controale in urma carora au fost constatate neconformitati cu privire la nerespectarea termenului de depunere a extraselor din registru de evidenta a zilierilor; nerespectarea instructiunilor de completare a registrului de evidenta a zilierilor, in sensul ca numele si prenumele nu se inscriu cu litere mari de tipar, cu mentionarea initialei tatalui, CNP-urile sunt gresite, sunt lasate spatii libere intre randuri, remuneratia bruta/neta sunt completate cu zecimale, nu au mentiunea “conform cu originalul” si stampila beneficiarului, nu se respecta numerotarea cronologica; stabilirea remuneratiei brute sub nivelul minim stabilit de lege; prestarea activitatii de catre un zilier, la acelasi beneficiar, mai mult de 90 zile; angajarea de zilieri cu varsta mai mica de 16 ani.

“In fiecare luna se fac in medie aproximativ 350 controale pe linia respectarii conditiilor de munca si a existentei contractelor de munca. In cadrul controalelor efectuate, inspectorii de munca au verificat respectarea dispozitiilor legale privind prestarea activitatilor cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Pentru deficientele descoperite, au fost dispuse masuri obligatorii cu termene de intrare in legalitate si s-au aplicat si sanctiuni contraventionale. La actiunile de control au participat inspectori de munca de la ITM Braila, precum si jandarmi, politisti si comisari de la Garda Financiara. In cele 4 luni ale acestui an au fost controlati 788 de angajatori, 23.903 de angajati, fiind sanctionati pentru munca fara forma legala un numar de 45 angajatori, iar valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat la suma de 550.000 lei. Numarul persoanelor care lucrau fara forme legale este de 66, din care 13 femei.In anul 2013 nu au fost constatate infractiuni privind primirea la munca a mai mult de 5 persoane fara a avea contracte individuale de munca incheiate in forma scrisa. Domeniile de activitate ale angajatorilor care foloseau persoane fara forme legale de incadrare, in primele 4 luni ale acestui an, sunt: panificatie – 5 angajatori – 16 persoane; transport persoane (taxi) – 15 angajatori – 15 persoane; comert – 8 angajatori – 11 persoane; activitate de infrumusetare – 4 angajatori – 5 persoane; paza – 1 angajator – 4 persoane; fasonarea pietrei – 2 angajatori – 3 persoane; cresterea animalelor – 1 angajator – 2 persoane, confectii textile – 1 angajator – 2 persoane; industria alimentara – 1 angajator – 1 persoana; spalatorie – 1 angajator – 1 persoana; alte domenii – 6 angajatori – 6 persoane”, a declarat Dumitru Vaduva, inspector sef al ITM Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-