Published On: sâm, Mai 4th, 2013

Zeci de braileni participa la slujbele religioase

Share This
Tags

Deniile

La capitolul slujbe speciale din acest post intra si deniile, care sunt specifice numai Bisericii Ortodoxe. Cuvantul „denie” vine de la slavonul „vdenie” si inseamna priveghere sau slujba nocturna. Denia este slujba utreniei sau slujba „de dimineata”, care se savarseste insa seara. Se deosebeste de priveghere, care inseamna tot slujba de seara.

Denii se fac in saptamana a cincea a Postului Pastelui, miercurea si vinerea, adica denia Canonului cel Mare si denia Acatistului Nascatoarei de Dumnezeu. De asemenea, acestea se fac si in Saptamana Patimilor. Incep a se savarsi inca din ziua Floriilor, in fiecare seara in acea saptamana, pana vineri, inclusiv. Cele mai importante insa sunt cele de joi si de vineri seara, cunoscute si sub denumirile de denia mica si denia mare. Cea de joi seara are ca elemente specifice citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor si scoaterea solemna a Sfintei Cruci in mijlocul bisericii. Cea de vineri seara se deosebeste de celelalte denii prin cantarea Prohodului si inconjurul bisericii cu Epitaful (o cusatura sau pictura cu scena punerii in mormant a Domnului).

Trei feluri de Liturghie

In acest post, Liturghiile se savarsesc dupa alta randuiala, deoarece in aceasta perioada, care ne pregateste pentru primirea cu sufletul zdrobit a patimilor Domnului si pentru pocainta noastra, nu este potrivita bucuria Sfintei Liturghii, care inseamna multumire, stralucire. Dar pentru ca sa nu fim lipsiti in zilele saptamanii (de luni pana vineri) de Trupul si de Sangele Mantuitorului, adica de Sfintele Taine care sa ne intareasca prin impartasirea cu ele, Parintii Bisericii au hotarat ca intr-o slujba solemna, sobra, fara fast – Liturghia Darurilor mai inainte sfintite – credinciosii sa se impartaseasca astfel cu Sfintele Taine sfintite duminica trecuta si pastrate. In sambetele din Postul Mare se savarseste Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in primele cinci duminici se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. In duminica Floriilor se slujeste Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in Saptamana Patimilor, joi si sambata, din nou Liturghia Sfantului Vasile.

Comentarii

comentariu

About the Author

-