Published On: mie, Mai 15th, 2013

Veste buna pentru economie. PIB a crescut cu 0,5% fata de ultimul trimestru al anului trecut

Share This
Tags

* Potrivit datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in primele trei luni din 2013, cu 0,5% fata de ultimul trimestru al anului trecut, iar avansul fata de acelasi interval din 2012 a fost de 1,4% *

Majoritatea estimarilor indica un avans al PIB de 0,7-1,2% fata de primul trimestru din 2012 si de 0,2-0,4% fata de ultimele trei luni ale anului trecut.

Industria a avut o evolutie favorabila, la fel si comertul cu amanuntul, adica consumul, dar si serviciile. Acestea sectoare au reusit sa compenseze efectul negativ al constructiilor si al agriculturii. Exporturile, care au inregistrat un avans semnificativ in ultimul an, au influentat si ele pozitiv evolutia economiei.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,4% in ultiml trimestru din 2012 fata de trimestru anterior si s-a evitat astfel intrarea economiei romanesti in recesiune. Pentru anul 2013 unii analisti si-au imbunatatit previziunile privind cresterea PIB, spre 2%, in ipoteza in care va fi un an agricol bun, iar exporturile si industria isi vor continua ascensiunea. Economia Romaniei va creste anul viitor cu 2,2% din PIB, dupa un avans de 1,4% in acest an, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in contextul efectelor negative ale crizei din zona euro asupra regiuni Europei de Sud-Est, in special in privinta exporturilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-