Published On: mar, Mai 14th, 2013

Tot mai multi romani iau medicamente fara sa ceara sfatul medicului. Procentul este ingrijorator: 90%

Share This
Tags

Din ce in ce mai multi romani se folosesc de sloganul “Sunt bolnav, dar ma tratez acasa”. De la an la an procentajul acestei categorii este in crestere. Ca urmare a unei statistici, s-a ajuns la concluzia ca 90% din locuitorii tarii prefera sa cumpere medicamente fara a cere si sfatul medicului sau farmacistului. Pentru romani, sanatatea devine o prioritate doar atunci cand este amenintata si de aceea ei acestia apeleaza mai mult la tratament, decat la preventie, de cele mai multe ori preferand sa-si administreze tratamente dupa bunul plac, care de cele mai multe ori le agraveaza starea.

Automedicatia este o problema de sanatate publica, si este o problema grava, cu atat mai mult cu cat importanta unui consult medical si riscurile automedicatiei nu sunt constientizate de mare parte dintre romani. Lucrurile merg chiar un pas mai departe atunci cand parintii aleg sa le dea copiilor medicamente fara a merge la un consult medical, nestiind la ce riscuri ii supun pe cei mici.

Un studiu efectuat in luna martie a anului 2012 indica ca mai mult de jumatate dintre parintii intervievati au administrat medicamente copiilor fara a merge in prealabil la un consult medical si fara a constientiza pe deplin riscurile la care ii supun pe cei mici. Iata care sunt procentele romanilor care aleg sa se trateze singuri: pentru raceala – 41%, dureri de cap – 31%, dureri de dinti – 12%, gripa – 9%, dureri in gat – 6%. Cel mai des, romanii iau, fara prescriptia medicului, vitamine si suplimente alimentare (61%), pastile pentru tuse (51%), pentru febra (49%), pentru calmarea durerilor (43%), antibiotice (35%).

Comentarii

comentariu

About the Author

-