Published On: vin, Mai 17th, 2013

Sute de medici prefera tarile straine, in defavoarea Romaniei

Share This
Tags

* Un numar de 580 de cadre medicale au plecat din tara in primele trei luni ale acestui an * Motivul pentru care iau aceasta decizie este o presiune extraordinara cum nu a mai existat in istoria Romaniei

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat ca “valul” plecarilor din tara ale medicilor, de anul acesta, respectiv 580 de cadre medicale, poate fi comparat cu cel inregistrat in anul 2007. Acesta a mai zis ca sistemul de sanatate romanesc se confrunta cu un deficit de personal, in conditiile in care, din anul 2007 si pana in prezent, peste 14.000 de medici au ales sa paraseasca Romania pentru ca “s-au saturat de cum merg lucrurile”.

In primele trei luni ale acestui an, au plecat 580 de medici, iar alti 250 au solicitat documente pentru plecarea in strainatate in primele doua saptamani ale lunii aprilie, presedintele Colegiului Medicilor sustinand ca numarul de plecari inregistrat in anul 2013 poate fi comparabil doar cu cel din 2007, imediat dupa ce Romania a intrat in Uniunea Europeana.

Potrivit acestuia, daca in 1989 in Romania erau 56.000 de medici cu drept de libera practica, in 2013 numarul acestora este de 39.896. Astarastoae a aratat ca venitul mediu al unui medic rezident in Romania este de 200 de euro pe luna, in timp ce in alte tari ale Uniunii Europene este de aproximativ 1.300 de euro, diferenta intre venituri fiind semnificativa.

“Aceasta este diferenta aici, la medicii rezidenti, la cei carora tovarasul procuror Victor Ponta le-a promis, ochi in ochi, ca se vor gasi la Ministerul de Finante resurse macar sa le dublam veniturile, ca e mare diferenta. Se cunoaste, era un mesaj. Si dupa 9 decembrie are o amnezie, de fapt, este foarte ocupat, nu mai are timp sa se intalneasca cu reprezentantii corpului medical, este ocupat, trebuie sa explice la toate televiziunile cum dezvolta aceasta tara, cum o scoate din criza, cum este salvatorul calare pe cal alb, cu sabie. Medicii care au plecat din Romania nu au facut-o din placere sau pentru ca s-au saturat de tara, ci pentru ca s-au saturat de cum merg lucrurile si ca, in ultimul timp nu se stie decat de presiuni extraordinare si blamarea corpului medical cum nu a mai existat in istoria Romaniei. A existat procesul halatelor albe in vremea lui Stalin, dar in Rusia. In Romania au existat si in perioada comunista atacuri la adresa personalului medical, dar nu de o asemenea maniera cum a inceput sa existe incepand cu 1 ianuarie 2013, cand medicii au fost verificati de mai multe institutii, controale care s-au facut fara buna-credinta. Medicii au avut de suportat controale de la Casa de Asigurari, dar controale facute nu cu buna-credinta, ci controale ca trebuie sa gasim ceva, controale de la ITM, controale de la nu stiu cate garzi, de la toate tipurile de procuraturi facute cu procurori insotiti de mascati, neexistand prezumtia de nevinovatie pentru niciun medic, si neurmarindu-se ulterior ce se intampla. Asta tine si de reactia societatii romanesti, de aceea spun ca Romania este bolnava si din acest punct de vedere”, a spus Astarastoae, care a mentionat ca pentru a majora veniturile medicilor rezidenti este nevoie de 41 de milioane de euro ce trebuie acordati anual.

Comentarii

comentariu

About the Author

-