Published On: mie, Mai 15th, 2013

Sute de cazuri de furt, in decursul a cinci luni. Politistii au lansat Campania de prevenire a furturilor din locuinte „Nu-ti scapa casa din ochi!”

Share This
Tags

* Pana la finele lunii iulie, la nivel local, precum si national, se va desfasura o ampla campanie de informare a cetatenilor cu privire la masurile ce trebuie luate pentru a evita furtul din locuinte *

Politia Romana implementeaza la nivel national, pe o perioada de trei luni, Campania de prevenire a furturilor din locuinte „Nu-ti scapa casa din ochi!”, ca urmare a semnarii unui protocol de colaborare dintre Inspectoratul General al Politiei Romane si “Groupama Asigurari” SA, precum si a rezultatelor foarte bune inregistrate in cadrul campaniile comune „Fii precaut, hotii nu dorm!” si „Nu-ti lasa masina la indemana hotilor!”, desfasurate in anii 2011 si 2012. Astfel,  Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii lanseaza campania „Nu-ti scapa casa din ochi!”, menita sa raspunda unei categorii de infractiuni cu un aport important la situatia operativa la nivel national. Inscriindu-se in prioritatea nationala privind infractiunile de furt, derulata in anul 2013, campania se adreseaza posesorilor de locuinte, preponderent din mediul urban.

“Scopul campaniei este informarea populatiei cu privire la modalitatile de prevenire a furturilor din locuinte, iar directiile de actiune vizate de campanie sunt: transmiterea mesajelor cu caracter preventiv prin intermediul canalelor de informare in masa; distribuirea de materiale informativ-preventive cu recomandari destinate protectiei locuintelor; organizarea de actiuni pentru grupurile tinta. La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Braila, campania se va adresa cetatenilor din municipiul Braila si din orasele Ianca, Faurei si Insuratei, dar va viza si locuitorii din localitatile rurale, pe considerentul ca riscul de producere a acestei infractiuni este mai ridicat, in judetul nostru, la imobilele de tip casa, decat la cele de tip apartament. Pentru promovarea mesajelor preventive, ce vor fi transmise in cadrul campaniei, implementate la nivelul judetului Braila, vor fi utilizate ca materiale suport: 2.500 de brosuri cu recomandari preventive, 5.000 de scrisori, 100 de afise si un spot audio. Activitatile circumscrise acestei campanii vor debuta in municipiul Braila, maine, si vor viza atat intalniri cu cetatenii in locuri publice aglomerate, cat si diseminare de materiale la asociatiile de proprietari”, a declarat inspectorul sef al IPJ Braila, Mircea Vizitiu.

* In numai 5 luni, la Braila au fost inregistrate sute de cazuri de furt *

La nivelul judetului Braila, in perioada ianuarie – mai 2013, au fost sesizate 208 furturi din locuinte, cu 35 mai multe fata de perioada similara a anului precedent. Dintre acestea, peste jumatate (59%) au fost comise prin efractie, 13,5% prin patrunderea prin usa neasigurata, iar 12,5% prin escaladarea gardului imprejmuitor.

Pe medii de producere, distributia furturilor din locuinte sesizate in primele 4 luni ale acestui an, se prezinta astfel: 63% au fost inregistrate in mediul rural (131 de fapte, cu 46 mai multe fapte fata de perioada similara a anului 2012); 37% au fost sesizate in mediul urban (77 de fapte, cu 11 mai putine fata de aceeasi  perioada a anului precedent). Principalul mod de operare folosit in cazul spargerilor din locuinte ramane efractia, atat in mediul rural, inregistrat in 64% dintre furturile din locuinta inregistrate in acest mediu in anul 2013, cat si in mediul urban – intalnit in 50% dintre faptele sesizate. Al doilea mod predilect de operare este in mediul rural patrunderea prin usa neasigurata (16% dintre cazuri), iar in mediul urban – escaladarea gardului (9%).

Avand in vedere specificul judetului Braila si tendintele inregistrate in evolutia criminalitatii, coroborate cu prioritatea judeteana transpusa in modulul prevenirea furturilor din locuinte in mediul rural, din cadrul Programului judetean de prevenire a infractiunilor de furt, elaborat pentru anul 2013, activitatile din cadrul acestei campanii vor viza si intalniri cu cetatenii de forma caravanelor in localitatile rurale.

* Sfaturi pentru prevenirea incidentelor nedorite *

Dintre recomandarile preventive promovate in cadrul acestei campanii, sunt: sa nu permiteti accesul in locuinta celor care vin sa va prezinte diverse „promotii”, care solicita sume de bani in scop caritabil sau realizeaza sondaje de opinie; sa nu oferiti informatii necunoscutilor despre bunurile pe care le detineti sau despre vecini, nici macar celor care sustin ca sunt reprezentantii unor institutii, dar nu pot face aceasta dovada; sa evitatii depozitarea la vedere (pe balcon, in fata usii sau in curte) a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ati achizitionat; sa nu comunicati date despre plecarea de acasa, pentru o perioada mai lunga de timp, in convorbirile cu alte persoane sau pe retelele de socializare. Discutati aceste aspecte doar cu cei in care aveti incredere, care pot sa vina zilnic sa va ridice corespondenta si sa lase impresia de casa locuita; sa nu postati pe site-urile de socializare imagini din care sa reiasa ca detineti in casa bunuri de valoare.

“Pentru a creste implicarea cetatenilor in adoptarea unui comportament preventiv prin solutii tehnice, partenerul campaniei lanseaza si un concurs adresat tuturor posesorilor de locuinte, acestia fiind invitati sa contacteze <Groupama Asigurari> SA pentru a fi inscrisi la tragerea la sorti unde pot castiga una dintre cele trei Asigurari de Locuinta cu Extra Acoperire”, a mai zis seful IPJ Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-