Published On: sâm, Mai 25th, 2013

Spectacol minunat in prima seara a Festivalului „George Grigoriu”

Share This
Tags

* Aseara a fost deschisa oficial apriga disputa intre cei 22 de concurenti inscrisi la cea de a noua editie a Festivalului International de Muzica Usoara „George Grigoriu” * Dupa ce Big Band-ul Radio, condus de compozitorul Ionel Tudor, a facut o mica incalzire, prezentatorul Octavian Ursulescu si-a facut aparitia pe scena, dand citire concurentilor care se vor duela artistic pentru obtinerea Trofeului Festivalului „George Grigoriu” si a autoturismului marca BMW Seria 1, oferit de Tancrad Galati, Apan si Consiliul Judetean Braila *

Fara prea multe laude, se poate spune ca „Cerbul de Aur” sau „Eurovision” s-a mutat la Braila, putand devenind si Micul San-Remo, pentru ca la ultimele doua editii trofeul a fost castigat de doi italieni. Festivalul International de Muzica Usoara „George Grigoriu” a ajuns la cea de a noua editie si se pare ca in fiecare an Sala Casei Tineretului este din ce in ce mai plina, publicul spectator venind cu mic, cu mare pentru a fi prezent la acest mare act artistic oferit de administratia locala.

Juriul a fost format din personalitati din domeniul artistic, oameni de renume, atat pe plan national, cat si international. Acestia sunt: renumitul solist de muzica usoara Marius Teicu – presedintele juriului, alaturi de acesta apreciind evolutia artistica a celor 22 de concurenti Titus Andrei, compozitorul Horia Moculescu, textiera Andreea Andrei, Franco Ianizzi din Italia, Martin Karnolski din Bulgaria, Eliane Dambre din Elvetia, Olivier Vanhouten din Belgia si Oleg Volontir din Republica Moldova.

„In acest moment dau startul la Festivalul International de Muzica Usoara Romaneasca. Insist sa spun romaneasca, pentru ca si concurentii straini vor canta o piesa scrisa de maestrul autentic al genului, George Grigoriu”, a zis Octavian Ursulescu.

Chemat pe scena pentru a adresa cateva cuvinte publicului spectator si telespectator, presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a precizat: „Iata ca am ajuns si la editia a noua a Festivalului International de Muzica Usoara <George Grigoriu>. As incepe prin a multumi familiei care a fost de acord ca noi, la Braila, sa organizam acest festival. La inceput nici eu nu credeam ca vom ajunge la o asa performanta. Sper ca ea sa nu se opreasca aici, iar calitatea interpretarii celor care ne viziteaza, atat din tara, cat si din strainatate, sa fie de la un an la altul tot mai buna. Se pare ca nu avem prea multi concurenti romani bine pregatiri, anul acesta doua treimi fiind din strainatate si o treime din tara. Asta denota faptul ca nu mai avem forta adevarata de munca sau nu mai avem o preocupare pentru asa ceva. De aceea noi la Braila iubim intotdeauna cultura, nu numai muzica usoara, ci si cea culta, muzica folk, muzica populara. Avem cam toate genurile, chiar si caricatura. Va multumesc tuturor ca ati fost alaturi de noi, de CJ, Primaria Municipiului, ca ne-ati sustinut si iata ca din punct de vedere al culturii suntem pe drumul bun. Asta este foarte important pentru noi, ca si organizatori. Imi aduc aminte de Temistocle Popa, de regretatul Anton Suteu, care a fost un inimos al festivalului. Iar prezenta lui Marius Teicu, ca presedinte al juriului, este pentru noi un mare castig. Le multumesc tuturor pentru faptul ca au venit la Braila”.

* In prima seara, 11 concurenti si-au etalat calitatile muzicale *

Timp de 2 ore, un numar de 11 concurenti au urcat pe scena prezentand in fata renumitului juriu 2 piese, din care una scrisa de marele artist roman George Grigoriu. Rand pe rand si-au facut aparitia, unii timizi, altii stapani pe ei.

Diana Staver din Republica Moldova a fost cea care a spart gheata la Festivalul International de Muzica Usoara „George Grigoriu”, care a terminat Academia de Muzica, Teatru si Arte plastice din Chisinau. Are multe realizari, printre care participarea la Festivalul „Dan Spataru” din Medgidia, participand si la Eurovision in urma cu doi si anul acesta. Ea a cantat piesele „Amurgul” si „Noapte calda”.

Cel de-al doilea concurent a fost romanul Selatin Ialcyn Kiazim, in varsta de 17 ani, care pana in clasa a saptea a studiat pianul la Liceul de Arta „Hariclea Darclee”, dupa care s-a lansat in muzica, obtinand un premiu important la Festivalul „Dan Spataru”, acordat de Arhiepiscopia Tomisului. Tanarul a cantat doua piese ale lui George Grigoriu: „Nu suntem ingeri” si „Eternitate”. Pe scena au urcat apoi ucraineanul Oleg Lysiy, care are 28 ani si este contratenorul numarul unu al Ucrainei; portughezul Ruy Andrade, de 28 ani care a cantat piesele „Dragoste in alb si negru” si „Ia-ti mireasa ziua buna”; braileanca Maria Enache, de 17 ani, eleva in clasa a zecea la Colegiul National „Gh.M. Murgoci”, prima melodie oferita fiind „Eu cred”, iar cea de a doua „Amurgul”; Andreas Athanasiou din Grecia; Shani Zamir, de 26 ani, din Israel; Andreea Claudia Dumitru din Bucuresti, Romania, care a cantat melodia „Cui ii pasa de mine” a lui George Grigoriu; Gino Scannapieco – Italia, de 28 ani, care a cantat piesele „Eternitate” si „Adagio”; Enrika Derza – Albania, de 16 ani, prezentand piesele „Sunt propriul meu stapan” si „Sa cante lumea”; formatia Electric Fence din Romania, formata din 4 baieti si o fata, ei participand si la Eurovision 2013, ocupand locul al doilea, fiind la un pas de a reprezenta Romania. In componenta trupei este solista Elena Luminita Vasile, care a obtinut multe premii la concursurile de muzica usoara, fiind cunoscuta de Titus Andrei si Horia Moculescu. Ei au cantat o piesa lansata cu ani in urma de Cristian Popescu si scrisa de George Grigoriu, „Liliana”.

Mentionam ca la editia din acest an, ca si-n cele din anii trecuti, premiile sunt valoroase, punandu-se la bataie 7.500 euro si Trofeul Festivalului International de Muzica Usoara “George Grigoriu” si un autoturism marca BMW Seria 1, cu 5 usi, al carui pret de achizitie fiind estimat la aproximativ 20.000 euro. Castigatorul premiului I va primi 2.500 euro, ocupantul locului al doilea va beneficia de 2.000 euro, iar pentru cel de-al treilea loc se va acorda suma de 1.500 euro. De asemenea, se vor da si 3 mentiuni a cate 500 euro si un premiu din partea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Organizatorii acestui eveniment de exceptie, care se vrea a fi o rampa de lansare pentru noua generatie de solisti vocali, sunt Consiliul Judetean Braila, Centrul de Creatie, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Societatea Romana de Radiodifuziune.

Dupa ce cei 11 concurenti si-au terminat pledoaria, timp de o ora si jumatate publicul a fost tintit pe scaune, luand parte la recitalurile oferite de doi cunoscuti basarabeni, Anisoara Puica si Pasha Parfeni din Republica Moldova, acestia cantand piese care au incantat ani la rand generatia parintilor nostri. Anisoara Puica a cantat piesele: “Ochii mei”; “A doua tinerete”; “Nu vreau sa schimb nimic din viata mea”; “Toate florile din lume”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-