Published On: mar, Mai 7th, 2013

Sesiunile de ras in hohote au beneficii uimitoare asupra sanatatii

Share This
Tags

* Numeroase studii au confirmat ca oamenii veseli, mereu cu zambetul pe buze, se imbolnavesc mai greu decat cei posaci *

Cele mai noi cercetari arata ca si simpla vizionare a unei comedii spumoase aduce beneficii de necontestat: imbunatateste sistemul imunitar, reduce durerile si scade presiunea arteriala. Efectul de bine dureaza pana la cateva zile.

Oamenii de stiinta ai Universitatii California din Los Angeles (UCLA) au realizat cateva experimente pentru a vedea daca umorul are cu adevarat un impact pozitiv asupra sanatatii. Acestia le-au aratat catorva zeci de copii un filmulet in care un personaj aluneca, dupa ce calca pe o coaja de banana si le-au urmarit reactiile. Le-au fost monitorizate mai apoi pulsul inimii, tensiunea arteriala si cortizolul de saliva ( hormonul care determina prezenta stresului).

Studiul a scos la iveala faptul ca micutii si-au imbunatatit considerabil sistemul imunitar, iar cei care suferisera operatii, s-au vindecat vizibil mai repede decat ar fi fost normal.  “Acest experiment ne-a aratat ca putem schimba nivelul de cortizol din saliva doar printr-o sesiune strasnica de ras”, a explicat cooordonatoarea grupului, profesor doctor Margaret Stuber, de la UCLA.

O incercare similara de a demonsta efectele pozitive ale rasului asupra sanatatii a facut si Lee Berk, profeor patolog la Universitatea Loma Linda din California. Acesta a realizat o serie de studii publicate in 1989 in Jurnalul American de Stiinta, in care a examinat mostre de sange ale persoanelor inainte si dupa vizionarea unor filme de comedie. A descoperit miscorarea nivelelor de stress, dar si a numarului de celule distructive din corp.

In 1995, colegii sai din Israel, au adus dovezi suplimentare in sprijinul terapiei prin ras. Acestia au reusit sa arate ca oamenii care se expun la lucruri hazlii si rad cu pofta, dezvolta o toleranta crescuta la durere, rugandu-i sa-si introduca o mana intr-un recipient cu apa rece ca gheata si masurandu-le rata de disconfort.

Comentarii

comentariu

About the Author

-