Published On: lun, Mai 27th, 2013

Satul romanesc poate fi european

Share This
Tags

Proiectul vizat pune in prim-plan tinerii din mediul rural si le faciliteaza intrarea pe piata muncii. Le ofera astfel cursuri de calificare, le creaza ocazii de invatare si le promoveaza in mod constant spiritul intreprinzator ca solutie pentru dezvoltarea comunitatilor. Pentru a veni in ajutorul lor, Ministerul Muncii le ofera o actiune integrata, in care scoala, autoritatile locale, mediul de afaceri si tinerii sa lucreze impreuna pentru viitorul acestora din urma si implicit, pentru cel al satului romanesc.

Conceptul integrat de dezvoltare a satului romanesc propus de proiectul “O piata incluziva a muncii in mediul rural” presupune nu doar actiunea autoritatilor si a companiilor, ci si activarea, responsabilizarea si implicarea tinerilor pentru: o viata mai buna, gasirea unui loc de munca si

inceperea unei afaceri.

Este important insa ca tinerii din rural sa constientizeze ca e nevoie sa faca ei insisi cativa pasi  importanti pentru a reusi sa-si faca un rost in viata. Recomandarile expertilor nostri sunt sintetizate mai jos.

Sa-si aleaga cat mai din timp drumul pe care vor sa mearga in viata, meseria pe care vor sa o faca pentru a-si castiga traiul si sa-si pregateasca un plan de actiune. Este bine sa ceara sfatul oamenilor cu experienta din comunitate si sa se informeze despre cursuri si locuri de munca de pe internet, din ziare, sau de la autoritati, precum si sa participe la cursuri si la actiuni de voluntariat.

Sa foloseasca scoala ca pe principala cale catre angajare si sa invete o meserie inca din timpul scolii, precum si prin cursuri de calificare. Este bine sa participe la internship-uri in intreprinderile din zona, sa faca ucenicie si voluntariat. Tinerii care au abandonat scoala trebuie sa reia studiul si sa faca cursuri de formare.

Sa foloseasca inteligent informatia despre oportunitatile de munca – prin abonari la buletine informative, cautare activa de locuri de munca pe internet, prin ziare, la companii, la autoritati –  si despre ei insisi – prin pregatirea unui CV propriu, pe care sa-l actualizeze pe masura ce obtin noi competente.

Sa dezvolte o atitudine deschisa la locul de munca: sa fie seriosi si implicati; sa accepte orice noua oportunitate pentru a castiga experienta; sa se tina de munca oricat de greu ar fi, pentru a-si castiga respectul angajatorilor si al lor personal.

Daca vor mai mult, atunci sa-si deschida propria afacere: ruralul ofera oportunitati de afaceri reale, dar este important sa se documenteze in legatura cu acestea, precum si sa-si dezvolte competentele antreprenoriale.

Sa se implice in comunitate si contribuie la dezvoltarea ei prin diverse activitati – voluntariat, participare, promovare, etc. O comunitate puternica isi ridica membrii si le ofera noi oportunitati.

Conceptul de dezvoltare comunitara integrata poate da rezultate numai cu implicarea autoritatilor, a companiilor, a comunitatilor locale si a cetatenilor. Beneficiile acestei implicari sunt reciproce, de la politicile publice eficiente care dezvolta zona, la companiile care isi sporesc activitatea sau se inmultesc si apar noi locuri de munca. Tinerii formati conform pietei se angajeaza mai usor si raman in comunitate. Daca autoritatile locale sunt in dialog cu comunitatea si o dezvolta, atunci si tinerii ar participa mai mult la viata ei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-