Published On: Soare, Mai 19th, 2013

Sanctiuni aspre pentru nerespectarea legislatiei in agricultura

Share This
Tags

Comisia Europeana pentru Agricultura a atentionat Guvernul Romaniei ca nu este legal sa conditioneze ca criteriu de eligibilitate acordarea subventiilor europene pentru agricultori pe o procedura care tine de legislatia nationala, ca Romania nu a dat inca un raspuns si din acest motiv risca o procedura de infractiune la nivel european pentru incalcarea legislatiei europene.

Anuntul a fost facut de comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, ca raspuns la o sesizare primita de Comisia Europeana din partea unei asociatii de crescatori de animale, care reclama ca nu mai primeste subventii europene intrucat ar avea o serie de datorii la bugetul de stat.

“Comisia Europeana a raspuns Romaniei, deci acestei asociatii de producatori si in acelati timp a trimis o scrisoare autoritatilor din Romania, in care atentiona ca nu este legal din punctul de vedere al legislatiei europene sa conditionezi ca criteriu de eligibilitate acordarea unui drept din fonduri europene de aceste lucruri care prevad procedura de legislatie nationala. Si a cerut doua lucruri: sa elimine din legislatia nationala orice act care face aceasta si ca Guvernul sa gaseasca o solutie prin care agricultorilor sa le fie rambursati banii care li s-au luat sa-i primeasca inapoi. Si aici Comisia Europeana in continuare asteapta un raspuns din partea autoritatilor romane, in ce fel rezolva problema aceasta de a returna agricultorilor banii care le-au fost luati pe nedrept. Daca in urmatoarea perioada nu primim raspunsul, Romania risca o procedura de infractiune la nivel european tocmai pentru ca este o legislatie incalcata”, a declarat Dacian Ciolos.

Comisarul european a spus ca procedura de infractiune ar putea fi declantata in urmatoarele luni, undeva prin octombrie, in cazul in care Guvernul Romaniei nu trimite un raspuns Comisiei Europene la aceasta solicitare.

“Comisia Europeana asteapta ca statul roman sa explice in ce fel va proceda pentru rambursarea acestor bani ca sa oprim procedura de infractiune. Statul roman poate avea o procedura interna prin care sa retina din drepturile financiare publice pe care le agricultorul le primeste ca si compensatii pentru anumite datorii, insa nu poate impiedica producatorul respectiv sa primeasca niste drepturi pe care le are prin legislatia europeana. Daca Guvernul Romaniei nu se va conforma, Comisia Europeana va trebui sa oblige Guvernul Romaniei sa rezolve aceasta problema si se poate ajunge pana la penalizari-amenzi pe care Guvernul trebuie sa le plateasca”, a subliniat Dacian Ciolos.

La nivelul judetului nostru s-au acordat subventii pentru sute de agricultori, acestea fiind pentru suprafata agricola detinuta, numarul de animale, cota de lapte, pajisti. De exemplu, in perioada 1 martie – 15 mai, au fost depuse 14.718 cereri unice de plata pe suprafata pentru 334.158,71 hectare. Un numar de 300 de cereri au fost depuse de crescatorii de animale pentru a-si primi banii pentru activitatea desfasurata. In ceea ce priveste prima pe cap de animal speciile ovine/caprine, la nivelul Centrului Judetean Braila, in perioada 5 aprilie – 30 aprilie 2013, au fost depuse 1.635 de cereri  pentru un numar de 249.537 capete, din care 1.216 cereri pentru specia ovine, pentru 216.722 capete, si 419 cereri pentru specia caprine, pentru 32.815 capete.

Comentarii

comentariu

About the Author

-