Published On: vin, Mai 10th, 2013

S-a schimbat modul de acordare a ajutorului de stat in agricultura pentru plata primelor de asigurare

Share This
Tags

* Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – Centrul Judetean Braila aduce la cunostinta intreprinderilor mici si mijlocii care desfasoara activitate in domeniul productiei primare agricole ca pot beneficia de ajutorul de stat prevazut de HG nr. 756/2010 pentru aprobarea normelor metodologice referitoare la modul de acordare a ajutorului de stat in agricultura pentru plata primelor de asigurare *

Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a unei cote procentuale din costul primelor de asigurare platite de catre producatorii agricoli, dupa cum urmeaza: 70% pentru politele care prevad acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile  care pot fi asimilate dezastrelor naturale; 50% pentru politele care prevad acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum si a altor pierderi cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile si/sau a pierderilor cauzate de boli ale animalelor ori ale plantelor sau de infestari parazitare.

* Conditii aspre pentru agricultori *

Agricultorii sunt obligati sa indeplineasca o serie de conditii de eligibilitate. Acestea sunt: sa exploateze terenuri agricole in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati administratori in cazul asociatiilor in participatiune, locatari sau alte asemenea pentru urmatoarele culturi; culturi in teren arabil, anuale si perene, plantatii de pomi si arbusti fructiferi, hamei si vie cu exceptia soiurilor de struguri de vin care beneficiaza de sprijin conform OMADR nr. 756/2008 si au incheiat polite cu societati de asigurare-reasigurare; sa detina,  sa creasca sau sa exploateze animale, pasari si/sau familii de albine inscrise in Registrul National al Exploatatiilor si/sau Registrul agricol, dupa caz si au incheiat polite de asigurare cu societati de asigurare-reasigurare.

Perioadele de depunere a cererilor sunt pana la data de 31 mai 2013 inclusiv pentru politele de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare pentru culturile infiintate in toamna anului 2012 si pentru care s-a platit contravaloarea acestora; pana la data de 31 iulie 2013 inclusiv pentru animale, pasari si/sau familii de albine, pentru politele de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare in primul semestru al anului 2013 si pentru care s-a platit contravaloarea acestora. Pana la data de 31 octombrie 2013 inclusiv se depun cererile pentru politele de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare pentru culturile infiintate in primavara anului 2013, plantatii de pomi, arbusti fructiferi, de hamei si de vii, cu exceptia soiurilor de struguri pentru vin care beneficiaza de sprijin in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 756/2008, si pentru care s-a platit contravaloarea acestora. Pana la data de 31 ianuarie 2014 inclusiv se depun cererile pentru animale, pasari si/sau familii de albine, pentru politele de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare in al doilea semestru al anului 2013 si pentru care s-a platit contravaloarea acestora.

Cererea de solicitare a ajutorului pentru plata primelor de asigurare pentru culturile agricole va fi insotita de copia cererii unice de plata pe suprafata pentru anul respectiv iar pentru sectorul zootehnic este insotita de copia documentului care atesta inscrierea animalelor in registrul national al exploatatiilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-