Published On: Soare, Mai 26th, 2013

Revizuirea Constitutiei in viziunea liberala

Share This
Tags

Saptamana viitoare Comisia parlamentara pentru reviziuirea Constitutiei isi incepe activitatea, facand astfel pasi importanti in procesul de revizuire a Constitutiei.  Adoptata in 1991 si modificata superficial in 2003, actuala lege fundamentala a Romaniei s-a dovedit a fi un cadru disfunctional pentru realitatile sociale, economice si politice prezente. Momentul este unul deosebit de important pentru Romania, pentru ca depaseste sfera juridicului si se contureaza intr-o noua realitate politico-statala: “Ca membru al Partidului Nasional Liberal sustin ca actualul proces de modificare a Constitutiei trebuie sa fie un demers omogen si coerent, bazat pe documentare stiitifica si dezbatere publica”, a declarat Catalin Boboc.

Liberalul considera ca modificarile care vor fi aduse Constitutiei vor ajuta in primul rand la separarea si delimitarea clara a atributiilor primului ministru si cele ale presedintelui.

“In viziunea noastra, a membrilor Partidului National Liberal, principiile fundamentale ale primei legi in stat nu vor fi modificate, ci reglementate mai clar, astfel incat sa putem vorbi despre egalitate de tratament intre indvid si stat. In momentul de fata cetatenii detin  mai putine mijloace in raport cu statul decat are acesta in relatia cu ei. Unul dintre punctele centrale in viziunea liberala asupra noii Constitutii este stricta separare si echilibrare a puterilor in stat, acompaniata de o definire precisa a rolurilor institutiilor fundamentale. Odata realizat, acesta va imprima stabilitate si in viata publica, evitandu-se crizele politice si sociale cu care tara noastra s-a confruntat in ultimii ani. In acest sens, militam pentru o separare evidenta a atributiilor premierului de cele ale presedintelui, pentru a elimina tensiunile si lupta inutila pentru putere in detrimentul interesului general”, a declarat senatorul Catalin Boboc.

Presedintele PNL Braila, a marturisit ca se alatura colegilor parlamentari in stabilirea masurilor care vor modifica actuala Constitutie. Boboc crede ca este importanta separarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale.

“Ma alatur colegilor mei si afirm ca in ideea restabilirii echilibrului este  nevoie de un control parlamentar marit asupra Executivului care sa se manifeste prin numiri de ministri si rectificari bugetare facute doar dupa ce in prealabil s-a consultat puterea legislativa, dar si prin rapoarte lunare de activitate ale prim-ministrului si ale ministrilor in functie in fata Parlamentului Romaniei. De asemenea, cred intr-o forma modificata a Constitutiei care sa cuprinda prevederi referitoare la controlul sporit al cetatenilor, prin intermediul legislativului, asupra agentiilor si autoritatilor publice, dar si la separarea clara si permanenta a alegerilor parlamentare de cele prezidentiale, pentru a scoate presedintele dintr-un joc partizan”, a declarat senatorul liberal Catalin Boboc.

Comentarii

comentariu

About the Author

-