Published On: lun, Mai 13th, 2013

Productiile agricole la “mana” vremii

Share This
Tags

* Graul si rapita nu vor intampina probleme in acesta vara, insa nu se poate acelasi lucru si-n cazul porumbului si a florii – soarelui *

Prognozele arata o productie buna la grau si la rapita in acest an, insa exista ingrijorari la culturile de porumb si floarea soarelui din cauza secetei anuntate pentru lunile iulie si august, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

“Prognozele noastre arata ca la grau si la rapita lucrurile stau mult mai bine, mai ales ca anul trecut 90% din suprafata cultivata cu rapita a fost compromisa. La grau putem sa ne apropiem in acest an de sase milioane, fata de cele 4,7 milioane de tone obtinute anul trecut. Am vazut si statistica europeana si arata in jur de 5,8 – 5,9 milioane tone de grau pentru Romania. In anul 2011, am avut productii record in Romania si contributia agriculturii la PIB a fost de 7%. In schimb, in 2012 am avut o seceta record, iar scaderea a fost de 5,5%, iar daca daca vom creste in acest an in agricultura ne-am putea apropia de anul 2011”, a spus Daniel Constantin.

In acelasi timp, ministrul agriculturii este insa ingrijorat in ceea ce priveste productiile de porumb si de floarea soarelui din cauza prognozelor de seceta anuntate pentru lunile iulie si august” “Deocamdata, culturile din campania de primavara arata bine, insa sunt ingrijorat de productiile de porumb si floarea soarelui care ar putea fi afectate de seceta preconizata in iulie si august daca nu se intervine cu irigatii pe aceste suprafete. Sper sa nu avem problemele de anul trecut daca vom iriga. In momentul de fata avem insamantari realizate undeva la 50-60% la majoritatea culturilor”.

Pe de alta parte, seful de la Directia de Agricultura Braila, Traian Cismas, sustine ca in acest moment inca nu sunt probleme pe plan local, dar totul este pregatit sa se actioneze in cazul in care gradele vor depasi limita normalitatii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-