Published On: mie, Mai 29th, 2013

Procedura de instituire a curatelei si a tutelei pentru persoanele varstnice

Share This
Tags

* In cadrul Sedintei Comitetului Consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice, care a avut loc astazi in Sala Ronda a Prefecturii Braila, a fost realizata o dezbatare cu privire la procedura de instituire a curatelei si a tutelei pentru persoanele varstnice din Braila *

Potrivit actelor normative cu privire la instituirea curatelei, numirea curatorului se face de catre instanta de tutela, cu acordul celui desemnat, printr-o incheiere care se comunica in scris curatorului si se afiseaza la sediul instantei de tutela, precum si la Primaria de la domiciliul celui reprezentat.

Pe langa cazurile prevazute de lege, instanta de tutela poate institui curatela daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa isi administreze bunurile sau sa isi apere interesele in conditii corespunzatoare si, din motive temeinice, nu isi poate numi un reprezentant sau un administrator.

Curatela mai poate fi instituita daca, din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare, sau daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar sau un administrator general, sau daca o persoana a disparut fara a exista informatii despre ea si nu a lasat un mandatar sau un administrator general.

“Curatorul este numit de instanta si el raspunde in fata legii. Curatorul administreaza averea si bunurile pana instanta ia decizia de tutela, in cazul in care persoana varstnica are handicap mintal si averea ii este administrate de un curator. Curatorul nu are voie sa instraineze bunurile decat cu acordul instantei, dar in mod normal aceasta nu este de acord cu instrainarea bunurilor”, a declarat Ion Dragan, secretar in cadrul Primariei Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-