Published On: mar, Mai 28th, 2013

Premier dat de majoritate, bagat pe gat presedintelui

Share This
Tags

La inceputul saptamanii, Crin Antonescu si Victor Ponta au discutat pe tema revizuirii Constitutiei. Astfel, liderul PNL, Crin Antonescu a propus ca data alegerilor sa fie intre 1 aprilie si 1 noiembrie, ceea ce ar devansa cu aproximativ o luna alegerile prezidentiale din 2014.

In ceea ce priveste alegerea primului ministru, partidul care are cel mai mare numar de mandate va face propunerea pentru postul de premier, iar presedintele nu are dreptul sa o refuze.

Motiunile de cenzura se vor numi motiuni de cenzura constructive, iar Opozitia este obligata sa vina in Parlament si cu propunerea de premier. Motiunile simple, pe de alta parte se voteaza in plenul reunit, majoritatea putand demite ministrul.

In ceea ce priveste referendumul pentru demiterea presedintelui poate duce si la dizolvarea Parlamentului, daca se inregistreaza la vot o majoritate de voturi impotriva propunerii de demitere.

Curtea Constitutionala va avea atributii in ceea ce priveste analizarea constitutionalitatii hotararilor Parlamentului sa vizeze doar situatiile in care sunt afectate valori sau principii consitutionale.

Primul ministru este cel care va reprezenta tara la Consiliul European, cu exceptia cazurilor in care se discuta probleme de securitate si politica externa a Uniunii Europene. Mandatele presedintelui si al parlamentului vor fi ambele de 4 ani, iar Parlamentul ramane bicameral.

Comentarii

comentariu

About the Author

-