Published On: lun, Mai 27th, 2013

Politistii continua Campania de prevenire a furturilor din locuinte

Share This
Tags

* Campania de prevenire a furturilor din locuinte „Nu-ti scapa casa din ochi!” este in plina desfasurare, protagonistii fiind politistii din intreaga tara, pe o perioada de 3 luni, din luna mai pana in iulie * Activitatile circumscrise acestei campanii au debutat in municipiul Braila, in ziua de 16 mai, si au vizat atat intalniri cu cetatenii in locuri publice aglomerate, cat si diseminare de materiale la asociatiile de proprietari *

Pornind de la cazuistica inregistrata in anii precedenti in comiterea furturilor din locuinte, politistii de la compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii si cei de la Biroul Proximitate au purtat discutii cu cetatenii intalniti in zona magazinului “Romarta Noua”, pe Calea Calarasilor, pe strazile Plevna si Rahova, in Piata “George Enescu”, precum si cu cei aflati la cumparaturi in Piata „Microhala” sau care locuiesc in cartierul Hipodrom.

Cetatenii au fost sfatuiti sa manifeste prudenta in asigurarea corespunzatoare a propriei locuinte, indiferent daca locuiesc la casa sau la bloc, sa nu permita accesul in scara blocului a persoanelor care suna la interfon sub diverse pretexte sau care solicita patrunderea in curtea imobilului in scopul comercializarii unor bunuri la pret avantajos.

“In activitatile desfasurate saptamana precedenta au fost inmanate cetatenilor 150 de pliante cu recomandari preventive si distribuite, in cutiile postale, 430 de scrisori de informare a populatiei cu privire la masurile de autoprotectie in scopul prevenirii furturilor din locuinte. In cadrul intalnirilor cu cetatenii, politistii au transmis si recomandari privind modurile de operare in cazul inselaciunilor prin telefon, fiind in special vizate persoanele varstnice, precum si informatii pentru prevenirea infractiunilor de talharie, fiind in special vizate persoanele de sex feminin. Pentru prevenirea acestor doua tipuri de infractiuni vizate de alte doua companii aflate in derulare la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Braila si anume: Campania de prevenire a talhariilor in mediul urban <Siguranta pe strada depinde si de tine!> si Campania de prevenire a inselaciunilor <Nu te lasa inselat prin telefon!>, cetatenii au primit flyere cu continut tematic”, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Braila, inspector principal de politie Jenel Sogor.

* Informari ale cetatenilor privind furturile din locuinta *

Maine, la orele 12.00, politisti de la compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii, de la Politia Municipiului Braila si Posturile de Politie Comunale Chiscani si Tichilesti vor desfasura o activitate de tip caravana in cele doua comune, pentru promovarea campaniei si adresarea de recomandari preventive cetatenilor din mediul rural.

Scopul campaniei este informarea populatiei cu privire la modalitatile de prevenire a furturilor din locuinte, iar directiile de actiune vizate de campanie sunt: transmiterea mesajelor cu caracter preventiv prin intermediul canalelor de informare in masa; distribuirea de materiale informativ-preventive cu recomandari destinate protectiei locuintelor; organizarea de actiuni pentru grupurile tinta.

La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Braila, campania se va adresa cetatenilor din municipiul Braila si din orasele Ianca, Faurei si Insuratei, dar va viza si locuitorii din localitatile rurale, pe considerentul ca riscul de producere a acestei infractiuni este mai ridicat, in judetul nostru, la imobilele de tip casa, decat la cele de tip apartament. Pentru promovarea mesajelor preventive, ce vor fi transmise in cadrul campaniei, implementate la nivelul judetului Braila, vor fi utilizate ca materiale suport: 2.500 de brosuri cu recomandari preventive, 5.000 de scrisori, 100 de afise si un spot audio.

* Cazurile de furt din locuinta sunt in crestere *

La nivelul judetului Braila, in perioada ianuarie-mai 2013 au fost sesizate 208 furturi din locuinte, cu 35 mai multe fata de perioada similara a anului precedent. Dintre acestea, peste jumatate (59%) au fost comise prin efractie, 13,5% prin patrunderea prin usa neasigurata, iar 12,5% prin escaladarea gardului imprejmuitor.

Pe medii de producere, distributia furturilor din locuinte sesizate in primele 4 luni ale acestui an, se prezinta astfel: 63% au fost inregistrate in mediul rural (131 de fapte, cu 46 mai multe fapte fata de perioada similara a anului 2012) si 37% au fost sesizate in mediul urban (77 de fapte, cu 11 mai putine fata de aceeasi  perioada a anului precedent). Principalul mod de operare folosit in cazul spargerilor din locuinte ramane efractia, atat in mediul rural, inregistrat in 64% dintre furturile din locuinta inregistrate in acest mediu in anul 2013, cat si in mediul urban – intalnit in 50% dintre faptele sesizate. Al doilea mod predilect de operare este in mediul rural patrunderea prin usa neasigurata (16% dintre cazuri), iar in mediul urban – escaladarea gardului (9%).

Avand in vedere specificul judetului Braila si tendintele inregistrate in evolutia criminalitatii, coroborate cu prioritatea judeteana transpusa in modulul prevenirea furturilor din locuinte in mediul rural, din cadrul Programului judetean de prevenire a infractiunilor de furt, elaborat pentru anul 2013, activitatile din cadrul acestei campanii vor viza si intalniri cu cetatenii de forma caravanelor in localitatile rurale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-