Published On: mie, Mai 1st, 2013

PNL propune regionalizarea in doua etape

Share This
Tags

Regionalizarea are, in opinia liberalilor, mai multe sanse de reusita daca se va realiza pe etape. Deputatul Vasile Varga a declarat ca trebuie in primul rand delimitate regiunile pana la 1 ianuarie 2014.

“Marturisesc ca, in ultima perioada, am fost preocupat de acest subiect. Din acest motiv, am studiat mai multe materiale pe aceasta tema, cateva studii comparate si modele de regionalizare din tari precum Germania, Franta, Belgia, Polonia, Slovacia. Sustin necesitatea demararii procesului de regionalizare fiindca Romania este o tara membra a Uniunii Europene, iar Europa de astazi este una a regiunilor. De asemenea, impartirea administrativa in regiuni va eficientiza absorbtia fondurilor europene. In ceea ce priveste punctul de vedere al PNL, opinia noastra este aceea ca Regionalizarea se poate realiza in doua etape. In prima etapa, pana la 1 ianuarie 2014, se introduce in Constitutie notiunea de regiune si se stabilesc regiunile. A doua etapa este una de tranzitie, necesara pentru adoptarea, pana la alegerile pentru conducerea regiunilor, a unei legislatii in domeniu. In perioada de tranzitie, pana la alegeri, solutia cea mai potrivita ar fi ca reprezentanti ai judetelor care compun regiunea – presedinti CJ, chiar si primari ai marilor municipii – sa asigure, prin rotatie, conducerea regiunii respective. Sistemul este echitabil, nimeni nu-si va impune punctul de vedere cu forta, ci in urma dialogului si argumentelor”, a declarat deputatul liberal Vasile Varga.

La baza acestui proiect insa, stau dezbaterile, atat politice cat si ale opiniei publice. Stabilirea capitalelor de regiune dar si a granitelor care sa le defineasca sunt doar cateva din prioritatile perioadei urmatoare.

“In fine, ca punct de vedere personal, cred tema regionalizarii poate da nastere unor discutii utile, nu numai pentru politicieni, ci si pentru opinia publica. Dezbaterile pe acest subiect dau o sansa oraselor, judetelor sa arate unde sunt punctele lor forte, sa scoata in evidenta punctele bune. Aceasta nu trebuie, insa, sa puna o presiune asupra procesului de regionalizare”, a adaugat Vasile Varga.

Comentarii

comentariu

About the Author

-