Published On: mie, Mai 29th, 2013

Pensionarii dau buluc pentru biletele de tratament

Share This
Tags

* Astazi, la Prefectura, s-a raportat situatia biletelor de tratament ce au fost si care urmeaza a fi repartizate pensionarilor care deja si-au depus dosarele la Casa Judeteana de Pensii Braila *

Fata de criteriile care au existat in anul 2012, acum apar 2 modificari. Pe de o parte se face calcularea contributiei persoanei, parte din contravaloarea biletului pe care beneficiarul o plateste, nu din pensia neta, ci din cea bruta. Cu alte cuvinte, este putin mai mare. Al doilea lucru care este important il reprezinta faptul ca la fiecare persoana se face verificari daca aceasta realizeaza venituri de alta natura profesionala, pe langa cele din pensii.

“Este pentru prima data cand se calculeaza in acest fel, se fac aceste suprapuneri de baze periodic, pe codul numeric personal al persoanei, motiv pentru care in momentul in care isi completeaza cererea, persoana are de bifat o casuta, declarand pe propria raspundere ca nu realizeaza venituri sau mentioneaza ca obtine venituri de alta natura profesionala. In momentul de fata, atribuim bilete atat pentru bazele de tratament care apartin Ministerului Muncii, pe care trebuie sa le vindem cu prioritate, cat si bilete acordate in unitatile balneare apartinand societatilor comerciale private, care au incheiat contracte cu Casa Nationala de Pensii. Ca si-n ceilalti ani, cele mai multe cereri sunt pentru statiunile care vindeca afectiunile cardio-vasculare: Covasna, Vatra Dornei, Slanic Moldova, dar nu in ultimul rand si pentru Lacu Sarat. Vor aparea si solicitarile pentru bazele de tratament de pe litoral”, a declarat Sorin Enache, directorul Casei Judetene de Pnesii (CJP) Braila.

In prima serie, la 1 mai, au fost 32 de bilete in bazele de tratament ale Ministerului Muncii, apoi au venit seriile 1 si 2 pentru bazele apartinand societatilor comerciale, fiind in numar de 90 bilete. CJP Braila a vandut 2 serii, 222 de bilete pe seria 3 si 319 bilete pe seria 4, care sunt in curs de derulare. Dintre acestea, locurile pe baza Lacu-Sarat apartinand Ministerului Muncii sunt de 44, diferentele fiind pe societatile comerciale.

* Procedura stufoasa pentru primirea biletelor de tratament *

Potrivit directorului Enache, cu 2 luni inainte de luna in care persoana solicita biletul, aceasta trebuie sa depuna documentatia la Casa de Pensii, constituita din recomandare medicala tip adeverinta, copie dupa actul de identitate si ultimul cupon de pensie si o cerere pe care o inregistreaza la CJP Braila. Acesta a mai spus ca este adevarat ca omul este pus pe drumuri de doua ori la medicul de familie, dar trebuie sa faca acest lucru pentru ca recomandarea medicala, care se da in dublu exemplar, este valabila doar 30 de zile. Iar daca la momentul initial, cand se depune dosarul si cu cele doua luni inainte, daca s-ar depune acel dosar, recomandarea nu mai este valabila.

“In momentul in care i se atribuie biletul, persoana in cauza trebuie sa mearga din nou la medicul de familie si sa ia recomandarea in dublu exemplar, pe care o anexeaza la dosar, una dintre ele mergand la unitatea de tratament, iar cealalta ramane la noi, la Casa. Am avut o mica intarziere in ceea ce priveste repartitia acestor bilete, dar s-a rezolvat. Am gestionat corespunzator o mica avalansa, care s-a intamplat acum 2 saptamani. Acum criteriile de acordare a acestor bilete sunt aceleasi: persoanele care au beneficiat in ultimii 2 ani nu devin eligibile in prima faza. Am avut o discutie cu reprezentantii Casei Nationale in legatura cu faptul ca Casa Nationala inregistreaza cereri privind atribuirea de bilete de tratament, din partea unor persoane fizice sau juridice, precum si din partea unor asociatii sau organizatii reprezentand interesele beneficiarilor. Dar la noi nu este cazul. Sunt situatii in care la nivel de Bucuresti, aceste asociatii solicita direct Casai Nationale de Pensii, dar este vorba de cazuri exceptionale. Majoritatea se rezolva la nivel local, pentru fiecare persoana in parte, depunandu-se individual de fiecare documentatiile respective”, a mai spus Sorin Enache.

Comentarii

comentariu

About the Author

-